Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.10.2016 10:15

Zlúčenie s Bielym Kostolom je podľa primátora P. Bročku otázka času


Snímka zdroj: (tasr, Lukáš GRINAJ).


Primátor Peter Bročka by sa zlúčeniu Trnavy s obcou Biely Kostol nebránil. Prekážku vidí v platnej legislatíve, ktorá zlúčenie dvoch samospráv podmieňuje úspešným referendom v každej z nich.


"Viem, že Biely Kostol, jeho vedenie,  by to chceli už teraz," povedal dnes Bročka s tým, že je asi len otázkou času, kedy sa zmení legislatívny rámec v tejto oblasti a podmienka úspešného referenda bude odstránená. Na programe dňa to však podľa neho nie je, "vláda má teraz iné starosti".      

Trnavu a Biely Kostol rozdeľujú v podstate už iba čiary na mapách. Zástavba v oboch katastroch sa približuje k sebe veľmi rýchlo, dokonca jedna ulica je situovaná tak, že jedna strana s rodinnými domami patrí do Trnavy a druhá do Bieleho Kostola. Obyvatelia obce pritom využívajú plne infraštruktúru mesta, služby, zdravotnú starostlivosť, obchodnú sieť, dokonca aj stredné a sčasti i základné školstvo, nakoľko základná škola je zatvorená. Rodičom detí je totiž výhodnejšie ich voziť cestou do práce do Trnavy. "Ak však popri tom všetkom majú ale trvalý pobyt v Bielom Kostole, mesto z toho veľký profit nemá," dodal Bročka.      

Biely Kostol už súčasťou Trnavy bol. V roku 1974 bol administratívne pričlenený ako miestna časť spolu s Modrankou a Hrnčiarovcami nad Parnou. Po zmene politického režimu sa v roku 1992 konalo v obci referendum a to rozhodlo o odčlenení. Modranka v Trnave zostala, Hrnčiarovce sa tiež odčlenili.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2016
V obci spustili petíciu za odvolanie starostu
V obci Chorvátsky Grob dnes štartuje petícia za vyhlásenie miestneho referenda o odvolaní starostu Radovana Benčíka.
viac
25.11.2017
Projekt „Kúpele v regióne“ štartuje svoj 6. ročník
Obyvatelia miest a obcí zapojených do projektu „Kúpele v regióne“ budú môcť už čoskoro využívať atraktívne zľavy na produkty Kúpeľov Trenčianske Teplice. 6. ročník akcie potrvá od 1. do 20. decembra 2017 a od 2. januára do 28. februára 2018.
viac
21.08.2020
ZMOS adresoval principiálne pripomienky k zmenám v bytovej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu dopravy konkrétne pripomienky, ktoré sledujú zlepšenie podpory výstavby nájomných bytov aj sociálnych zariadení.
viac
02.09.2020
Biely Kostol pripravuje po šestnástich rokoch novú kontajnerovú školu
Po šestnástich rokoch sa vráti do Bieleho Kostola pri Trnave základná škola (ZŠ). Bude stáť na inom mieste ako jej predchodkyňa, bude kontajnerová a rozrastať sa bude postupne. Podľa starostky Ivety Paulovej by prvých žiakov mala privítať už o rok, v septembri 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %