Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
18.10.2019 08:05

ZMO HN žiada, aby ZMOS viac rokoval so štátom o prenesených kompetenciách


Združenie miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN)


Hornonitrianske obce žiadajú orgány Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), aby odbornejšie a intenzívnejšie obhajovali záujmy miest a obcí Slovenska a rokovali so štátom o financovaní prenesených kompetencií.


Uzniesli sa na tom na sneme Združenia miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) vo štvrtok v Bojniciach.       

"Je to veľmi vážna téma. V médiách počúvame stále informácie, ako má samospráva dostatok peňazí a máme vysoké podielové dane. Je pravdou, že podielové dane sa napĺňajú, ale na druhej strane bolo schválených neskutočne veľa noviel zákonov, ktorými boli mestám a obciam uložené povinnosti," načrtol predseda ZMO HN Vojtech Čičmanec.       

Ide podľa neho o zimnú údržbu chodníkov, navyšovanie poplatkov za skládkovanie odpadu, ako i obedy zadarmo a mnohé ďalšie veci, ktoré obce čakajú. "V poslednom čase to bola novela zákona o dani z príjmov, kde dôjde k výpadku na podielových daniach. V parlamente je zákon o revíziách detských ihrísk, čo sú veci, ktoré budú zaťažovať obecné rozpočty," podotkol.       

ZMO HN chce v tejto súvislosti podporiť orgány ZMOS s vládou SR, aby sa tieto veci prehodnotili a prehodnotili sa aj všetky príjmy, ktoré plynú do rozpočtov miest a obcí Slovenska. "Keď začneme financovať všetky prenesené kompetencie, obce to zvládnu s veľmi odretými ušami. Čo je najväčší problém, zastaví sa rozvoj na miestnej úrovni, či už je to rekonštrukcia komunikácií, budov, alebo ďalšie veci, ktoré nám vyplývajú i zo zákona, pretože sme povinní s každým jedným eurom nakladať efektívne, hospodárne a účelne. Všetky finančné zdroje sa presunú do spomínaných oblastí," priblížil.       

ZMOS v tejto súvislosti pripravil i audit kompetencií obcí a miest, ktorý má slúžiť ako podklad na rokovanie so štátom. "Audit kompetencií prenesených výkonov jasne preukázal to, čo tvrdíme už dávnejšie. Či už matričný, alebo stavebný úrad, ktoré fungujú ako prenesený výkon štátnej správy, sú nedofinancované zo strany štátu a tento stav je už ďalej neudržateľný," ozrejmil podpredseda ZMOS Radomír Brtáň.       

Zo strany ZMOS je podľa neho možná jedine argumentácia a komunikácia, či už so zákonodarcami alebo partnermi, orgánmi, ktoré majú možnosť ovplyvniť to, akým spôsobom bude financovaná štátna správa a práve prenesený výkon na samosprávy. "Ja sám viem z vlastnej skúsenosti, že stavebný úrad musíme dofinancovať a nestačia nám zdroje, ktoré nám posunie štát na pokrytie nákladov súvisiacich s chodom úradu," dodal.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
04.09.2020
ZMOS uspel v rokovaniach o peniaze na matriky
Združenie miest a obcí Slovenska presadilo v rokovaniach s rezortom financií navýšeniu výdavkov na činnosť matrík v roku 2020 o viac ako 1,3 milióna eur.
viac
14.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k zvukovej nahrávke z rokovania vlády SR
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na publikovanú zvukovú nahrávku z rokovania vlády SR.
viac
22.04.2021
ZMOS vyzýva vládu na zabezpečenie dofinancovania preneseného výkonu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzýva vládu SR, aby v súvislosti so spoločnými úradovňami zabezpečila dofinancovávanie preneseného výkonu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %