Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.10.2018 10:05

ZMOS odmieta preberať zodpovednosť za opatrenia v rámci školských obedov


Ilustračná snímka, zdroj: zsstaratura.sk


Združenie miest a obcí Slovenska na 19.rokovaní Rady ZMOS, ktoré sa konalo 9. a 10. októbra 2018, prijalo zásadné stanovisko k realizácii opatrení týkajúcich sa „bezplatných školských obedov“.


Združenie miest a obcí Slovenska odmieta, aby mestá a obce, ako zriaďovatelia zariadení školského stravovania, preberali zodpovednosť za realizovanie opatrenia „bezplatné školské obedy”. Toto opatrenie predpokladá v podstate okamžite zvýšenie počtu obedov o približne 120-tisíc obedov denne, pričom už dnes vieme, že mestá a obce nemajú na takýto nárast vytvorené personálne a ani technické kapacity. Na uskutočnenie tohto opatrenia mestá a obce nedostanú žiadne zvýšené finančné prostriedky oproti súčasnému stavu. ZMOS upozorňuje, že navrhovaná legislatívna zmena vytvára priestor na jednej strane k možnému plytvaniu s potravinami a na strane druhej k vytvoreniu aj takej situácie, že zákonní zástupcovia detí a žiakov nebudú platiť za obedy menej, lebo samospráva si bude musieť zvýšené náklady prenášať do režijných nákladov, ktoré sú tiež súčasťou poplatkov za obedy. Ceny za odobrané obedy majú byť znížené o výšku dotácie na jeden obed v sume 1,20 €. O pridelenie dotácie musia mestá a obce požiadať v súlade so zákonom č. 544/2010 o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, pričom sa môže stať, že dotácia mestu alebo obci, z rôznych dôvodov, nebude poskytnutá.

Ako riešenie ZMOS navrhuje, aby sa návrh uskutočňoval postupne a za podmienky garancie, že náklady miest a obcí spojené s projektom „bezplatné školské obedy” budú uhradené z prostriedkov štátneho rozpočtu.

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2018
Rada ZMOS prijala zásadný postoj k aplikácii zákona o sociálnych službách
Združenie miest a obcí Slovenska sa na ostatnom rokovaní Rady ZMOS venovalo aj aplikačnej praxi zákona o sociálnych službách v podmienkach miest a obcí.
viac
03.04.2019
Odmeňovanie zamestnancov je otázkou reálnych možností samosprávy
ZMOS odmieta cielené útoky na ekonomickú stabilitu samospráv. Je neprijateľné, aby sa vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu vytváral obraz o tom, že mestá a obce majú tak značný nárast príjmov, že majú platiť výdavky za nové úlohy, ktoré sa v neúnosnej miere presúvajú na ich plecia.
viac
27.08.2020
Nový školský rok by nemal byť obdobím pokračovania legislatívnej nestability
Združenie miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejší zástupca najväčšieho zriaďovateľa škôl a školských zariadení očakáva od nového školského roka, že nebude obdobím pokračovania legislatívnej nestability a ekonomickej nezodpovednosti.
viac
11.04.2022
ZMOS uplatnilo zásadné pripomienky k návrhu zákona o ochrane ovzdušia
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) adresovalo ministerstvu životného prostredia zásadné pripomienky k návrhu zákona o ochrane ovzdušia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %