Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.08.2018 10:40

ZMOS: Poplatky za skládkovanie sa mali zvýšiť až neskôr, sú iné problémy


Výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány.


K zvýšeniu poplatkov za skládkovanie mal štát pristúpiť až po tom, ako sa stabilizuje systém odpadového hospodárstva. Myslí si to výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány.


Problém vidí napríklad vo fungovaní organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV). Združenie preto navrhuje, aby sa výška poplatkov, ktorú pred týždňom schválila vláda, znížila približne o tretinu.       

Funkčnosť systému odpadového hospodárstva podľa Turčányho musia zabezpečiť výrobcovia cez OZV. Tie majú zabezpečiť, aby vytriedený odpad nekončil na skládke. "To je ich základná povinnosť, za ktorú nemôžu niesť zodpovednosť občania a obce ju hradiť z vlastných rozpočtov," povedal. Nedostatky systému zberu triedeného odpadu cez OZV v lete priznal aj minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).       

Okrem toho by mal podľa Turčányho štát jasne povedať, ako sa bude s komunálnym odpadom nakladať, keď sa skončí životnosť skládok. "Skládky sa začnú postupne zatvárať. Dnes ich je okolo 120, z toho 27 je rizikových a hrozí im zatvorenie už v najbližšom čase," pripomenul. Privítal by aspoň zmienku v štátnej stratégii.       

Ak novela zákona o poplatkoch za uloženie odpadov prejde parlamentom a podpíše ju prezident, od budúceho roka bude poplatok za uloženie tony odpadu na skládku diferencovaný do siedmich tried podľa úrovne vytriedenia odpadu. Pri menej ako desaťpercentnej úrovni vytriedenia bude v roku 2019 poplatok 17 eur za tonu, o rok neskôr 26 eur za tonu a v roku 2021 ešte o sedem eur viac. Pri viac ako 60-percentnom vytriedení bude v roku 2019 poplatok sedem eur, o rok neskôr osem eur a o ďalší rok 11 eur. V súčasnosti je poplatok v priemere približne šesť eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2018
ZMOS má zásadné pripomienky k poplatku za uloženie odpadov
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa zapojilo do medzirezortného pripomienkového konania k návrhu zákona o poplatkoch za uloženie odpadov. Svoje postoje vyjadrilo vo viacerých zásadných pripomienkach.
viac
23.05.2020
ZMOS na rokovaní s ministrom Jánom Budajom
Na Ministerstve životného prostredia SR v Bratislave sa 6. mája uskutočnilo stretnutie zástupcov ZMOS s ministrom Jánom Budajom. Viaceré témy naznačovali dôležitosť rokovania a hľadania konkrétnych riešení.
viac
07.02.2022
ZMOS sumarizuje zvýšené výdavky samospráv za elektrinu
Združenie miest a obcí Slovenska sumarizuje výdavky samospráv za zvýšené ceny elektrickej energie. Nárast cien spôsobuje všetky problémy, na ktoré ZMOS upozorňoval od októbra.
viac
01.08.2022
Samosprávam by sa mali zvýšiť náklady za komunálny odpad
Obciam a mestám by sa mali minimálne dvojnásobne zvýšiť náklady za komunálny odpad. Dôvodom je, že odpad sa od budúceho roka nebude môcť uložiť na skládky bez mechanicko-biologickej úpravy (MBÚ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %