Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.09.2019 04:05

ZMOS požiadal parlament o neschválenie zákona


ZMOS - logo


Združenie miest a obcí Slovenska sa pred začiatkom septembrovej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky listom obrátilo na členov parlamentu.


Zduženie miest a obcí Slovenska v liste jasne formuluje požiadavku o neschválenie poslaneckého návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmu v znení neskorších  predpisov (parlamentná tlač č. 1540), ktorý bol prerokovaný v prvom čítaní na 46. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.

Podľa výkonného podpredsedu ZMOS Jozefa Turčányho: „Prípadným prijatím zákona, ktorým sa zvýši odpočítateľná položka pre daň z príjmov fyzických osôb zo súčasných 19, 2 násobku na 21 násobok sumy životného minima, sa zásadným spôsobom vstupuje do fungovania miestnej územnej samosprávy, menia sa dohodnuté pravidlá a kritériá na určovanie výnosu dane z príjmov pre samosprávne jednotky,“ konštatuje výkonný podpredseda a ďalej dodáva: „Dopady na príjmovú časť rozpočtov miest, obcí a samosprávnych krajov presahujú sumu 150 mil. eur ročne, z toho mestám a obciam ubudne z ich príjmov viac ako 105 mil. eur ročne.“

Združenie miest a obcí Slovenska preto zásadne odmieta, aby sa  prijímanie opatrení štátu realizovalo úbytkom vlastných príjmov samospráv a súčasne sa prijímali opatrenia, ktorými sa prudko zvyšujú povinné výdavky samospráv. Súčasťou listu zaslaného členom parlamentu preto bola aj príloha, ktorou sú dopady prijatých a očakávaných legislatívnych opatrení, ktoré výrazným spôsobom zasiahli alebo zasiahnu do financovania samospráv v tomto a v budúcom roku. Napokon, s týmto tvrdením sa stotožňuje aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.   

Združenie miest a obcí Slovenska zastáva názor, pred schvaľovaním takýchto závažných zmien sa mala uskutočniť komplexná diskusia a rokovania so zástupcami ZMOS o financovaní originálnych pôsobností miest a obcí. Zmrazenie príjmov miest a obcí zoberie komunálu peniaze, ktoré samosprávy využívajú na zabezpečenie, rozširovanie a skvalitňovanie verejných služieb a na investície do rozvoja.

 

          

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2019
Predseda ZMOS sa listom obrátil na poslancov parlamentu pôsobiacich v samospráve
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na členov parlamentu, ktorí pôsobili, alebo pôsobia v samospráve. Dôvodom je novela zákona o dani z príjmu a fakt, že na základe svojho pôsobenia v samospráve veľmi dobre vedia, čo sa môže diať.
viac
12.09.2019
ZMOS upozorňuje, že na novelu zákona doplatia občania
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s očakávaným dnešným prerokovaním poslaneckej novely zákona o dani z príjmov apeluje na poslankyne a poslancov národnej rady, aby nepodporili zmeny, ktoré vo svojej podstate ublížia mestám, obciam a ich obyvateľom.
viac
01.12.2021
Parlament schválil novelu zákona o obecnom zriadení
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o obecnom zriadení, ktorej cieľom je podľa slov navrhovateľa zlepšiť podmienky participácie občanov na živote obce a v školských zariadeniach.
viac
22.03.2022
ZMOS apeluje na parlament: Potrebujeme spoluprácu a nie delenie
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Dôvodom je novela zákona o obecnom zriadení, ktorú združenie považuje za mimoriadne nevhodnú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %