Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.02.2019 11:25

ZMOS predstavuje úspešné riešenia samospráv, majú inšpirovať aj ďalších


V bývalej krčme v Trenči pri Lučenci je dnes posilňovňa. Snímka zdroj: fab


Obec Nižná Polianka, ktorá prevádzkuje Dom smútku pre obyvateľov siedmich obcí, fitnescentrum, ktoré v obci Trenč nahradilo krčmu a mesto Vrbové, v ktorom za každé narodené dieťa vysadia nový strom.


Uvedené príklady dobrej praxe zo strany samospráv, ktoré môžu byť inšpiráciou pre mnohé mestá a obce v piatok v Nižnej Polianke pri Bardejove prezentovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).       

Podľa hovorcu a tajomníka Rady expertov ZMOS Michala Kaliňáka, každý príklad dobrej praxe je predmetom posúdenia hodnotiacej komisie, v ktorej pôsobia starostovia a primátori s minimálne osemročnými skúsenosťami. Ku každému z príkladov je spracovaný manuál, ktorý je dostupný na webstránke ZMOS.       

Obec Nižná Polianka odkúpila chátrajúcu budovu Jednoty za necelých 3000 eur. Do jej rekonštrukcie investovali približne 40 000 eur. "Išli sme do toho, že to bude slúžiť občanom Nižnej Polianky, ale život priniesol to, že obyvatelia okolitých obcí nemali priestor na dôstojnú rozlúčku so svojimi nebohými. Obec Nižná Polianka je spádovou obcou pre ostatných šesť obcí," uviedol starosta obce Nižná Polianka Ján Cundra s tým, že ročne majú približne desať pohrebov a náklady pre jednu rodinu predstavujú približne 25 eur.       

Vďaka spolupráci so sponzormi a dobrovoľníkmi obec Trenč v okrese Lučenec prerobila priestory bývalej krčmy na fitnescentrum, ktoré je obľúbeným a navštevovaným miestom obyvateľov. V obci, ktorá má menej ako 500 obyvateľov, žije takmer 90 percent Rómov. "Krčmu nemáme, ale v podstate sme ju ani nemali, lebo už niekoľko rokov ju nikto neprevádzkoval. Pri zriadení fitnescentra nás motivoval náš Gabriel Kováč. Pochádza zo skromných pomerov a vypracoval sa na úspešného športovca. Jedným z jeho úspechov je prvé miesto na Svetovom pohári v roku 2014, keď v tlaku na lavičke dosiahol rekord 262,5 kilogramu," priblížil starosta obce Trenč Andrej Barcík.       

V meste Vrbové v okrese Piešťany majú od roku 2015 tradíciu, že každé novonarodené dieťa dostáva od samosprávy svoj vlastný strom. Priesadu zakúpi mesto, rodičia ho spolu zasadia a označia menom dieťaťa. Starostlivosť patrí mestu v rámci údržby zelene. Doposiaľ bolo vysadených 100 stromov, vlani s novými obyvateľmi mesta tak pribudlo 26 nových stromov.       

Správanie obcí sa v ostatných rokoch podľa predsedu ZMOS Michala Sýkoru mení. "Rozmýšľajú o aktivitách, atraktivitách, ktoré by mohli byť zaujímavé a zviditeľniť vlastnú obec, takže som veľmi rád, že aj malé obce dokážu urobiť veľké skutky. Na východnom Slovensku je veľa malých obcí. My stále presadzujeme, aby sa spájali na dobrovoľnom princípe, aby činnosti vytvárali spoločne. Nie každý môže mať Dom smútku alebo Kultúrny dom," dodal predseda ZMOS Michal Sýkora.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2016
Prvý prezident aktívne podporoval myšlienky samosprávnosti
Združenie miest a obcí Slovenska so zármutkom prijalo informáciu o odchode prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča.
viac
11.11.2016
ZMOS podpísalo Memorandum so spoločnosťou Dr. Josef RAABE Slovensko, s.r.o
Spoločným menovateľom spolupráce bude podpora, zvyšovania povedomia a informovanosť zriaďovateľov škôl a školských zariadení z oblasti školstva.
viac
21.07.2018
M. Sýkora: Chorvátskej samospráve môžeme pomôcť so skúsenosťami pri vstupe do EÚ
Spolupráca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) so Združením obcí Chorvátska vytvára priestor na výmenu vzájomných skúseností a zvýšenie významu samospráv v oboch krajinách.
viac
15.11.2018
Spoločná bilancia komunálnych volieb na Slovensku a v Čechách
Krásno nad Kysucou - 13. novembra 2018 – Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora spolu s predsedom Svazu měst a obcí České republiky Františkom Luklom na tlačovej konferencii bilancovali výsledky nedávnych volieb do orgánov samospráv na Slovensku a v Čechách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %