Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.10.2015 11:00

ZMOS pripravilo pre samosprávy nové publikácie. Dostupné budú online


Odborné publikácie si budú môcť záujemcovia stiahnuť v elektronickej forme. (Foto: Pixabay)


Metodické publikácie budú postupne zverejňované na Virtuálnej akadémii ZMOS na web stránke združenia. Prístup k nim bude mať každá samospráva, ktorá je členom ZMOS.


Združenie miest a obcí v priebehu leta spracovalo takmer tri desiatky odborných publikácií – metodických materiálov, ktoré sa venujú rôznym oblastiam činnosti miestnej územnej samosprávy. Sú vhodným návodom pre prácu volených predstaviteľov, ako aj odborných zamestnancov miest a obcí. Publikácie, ktoré sú podpornými odbornými materiálmi, mapujú pomerne širokú oblasť, týkajúcu sa majetku a financovania obcí vrátane hospodárenia a kontroly.

Samostatný blok predstavuje šestnásť publikácií pre oblasť kompetencií a služieb, kam patrí problematika verejného obstarávania, životné prostredie, regionálny rozvoj, sociálne veci, školstvo, mládež a kultúra, ale aj všeobecná vnútorná správa, civilná ochrana a pod. Napokon tretia tematická oblasť pokrýva etiku voleného predstaviteľa, vzťahy k verejnosti a médiám, ale aj európsky rozmer samosprávy či využívanie informačných sústav a e-Governmentu.

Dostupné budú online

Takmer tri desiatky publikácií budú postupne zverejňované na Virtuálnej akadémii ZMOS na web stránke združenia. Informácie o novom katalógu metodických materiálov nájdete na web stránke Združenia miest a obcí Slovenska. Prístup k nim má každá samospráva, ktorá je členom ZMOS. Dnes je tento počet na úrovni takmer 95 % všetkých miest, obcí a mestských častí Bratislavy a Košíc.

Publikácie sú spracované v elektronickej forme, čo voleným predstaviteľom samospráv i zamestnancom mestských a obecných úradoch uľahčí prácu s textami a komfortné čítanie a kancelárii ZMOS postupnú aktualizáciu údajov a informácií, špeciálne vo väzbe na novelizáciu právnych predpisov a legislatívne zmeny. Táto aktivita je súčasťou Národného projektu ZMOS: Budovanie kapacít na úrovni miestnej územnej samosprávy, ktorý je financovaný zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu, štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov združenia.

Autor: ZMOS (Michal Kaliňák)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %