Sobota 21.09.2024
Dnes má meniny 
Matúš
°C
30.11.2020 11:40

ZMOS pripravuje analýzu zameranú na bezpečnú samosprávu


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu zameranú na pomerne širokú problematiku bezpečnej samosprávy.


Od dokumentu k návrhom riešení 

Zabezpečovanie verejného poriadku spolu s ochranou zdravia a majetku patria do originálnych pôsobností miestnej územnej samosprávy. Nakoľko zriadenie aj prevádzka obecnej polície sú pomerne finančne náročné a kamerové monitorovacie systémy v samosprávach tiež nie sú samozrejmosť, hlavným cieľom dokumentu bude návrh riešení na to, ako konkrétnymi systémovými opatreniami pomôcť miestnej územnej samospráve zvýšiť aktivity na úseku zabezpečovania verejného poriadku, ochrany zdravia a majetku a tiež v oblasti prevencie. Dokument bude svojím zameraním reagovať na potrebu systematickej podpory medziobecnej spolupráce, zakomponovanie Smart agendy v danej oblasti a tiež bude reflektovať na dodržiavanie nariadení súvisiacich s ochranou osobných údajov.  Zároveň bude reflektovať na možnosti zavedenia opatrení eliminujúcich nástrahy drobnej kriminality.

Štúdia bude strategickým materiálom, ktorého závery a odporúčania bude Združenie miest a obcí Slovenska presadzovať na úrovni príslušných poradných a expertných tímov a vo vzťahu k ústredným orgánom štátnej správy. Napríklad vo vzťahu k Ministerstvu vnútra SR, Ministerstvu spravodlivosti SR, ale aj smerom k poradným orgánom ako je Rada vlády pre prevenciu kriminality a pod.

Očakávaná výpovedná hodnota dokumentu

Od vstupu do problematiky a charakteristiky jednotlivých povinností v rámci zabezpečovania verejného poriadku vyplývajúceho z pomerne širokej legislatívnej palety, sformulujeme východiská medziobecnej spolupráce a Smart agendy ako podporných nástrojov v danej oblasti. Zverejníme analýzu výsledkov reprezentatívneho prieskumu ZMOS „Bezpečná samospráva“, aj analýzu možností s formulovaním alternatívnych návrhov na riešenie problému tak z hľadiska legislatívnych zmien, ako aj s prihliadnutím na technologickú podporu. K formuláciám prioritných a vedľajších prínosov súvisiacich s návrhom riešení na zvýšenie bezpečnosti v mestách a obciach pridáme odporúčania pre sociálnych partnerov a exekutívne subjekty v štruktúre konkrétnych riešení. 

Združenie miest a obcí Slovenska bude túto analýzu realizovať cez národný projekt Podpora kvality sociálneho dialógu vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2020
ZMOS pripravuje analýzu posudkovej činnosti v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu posudková lekárska a sociálna činnosť v podmienkach miest a obcí. Dokument bude reagovať na dlhodobé problémy, ktoré spôsobujú nejednotnosť a roztrieštenosť tejto agendy.
viac
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
03.02.2021
ZMOS analyzuje Európsku chartu miestnej samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska začína s analýzou Európskej charty miestnej samosprávy. Je to strategický dokument samospráv, ktorý jasne vymedzuje princípy samosprávnosti, na aké musí centrálna vláda prihliadať pri prijímaní svojich rozhodnutí.
viac
19.11.2021
ZMOS požaduje zriadenie záchytiek aj zmeny pre kamerové systémy
Združenie miest a obcí Slovenska predstavilo analýzu s názvom „Bezpečná samospráva“. Poukázala na hrozbu „ostrovov chudoby“ a formuluje kľúčové požiadavky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %