Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
09.10.2019 03:15

ZMOS si myslí, že povinné predprimárne vzdelávanie bude ťažko realizovateľné


Ilustračná snímka (tasr)


Združenie miest a obcí Slovenska si myslí, že povinné predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti bude ťažko realizovateľné aj pri tej najväčšej vôli. TASR to potvrdil hovorca ZMOS Michal Kaliňák.


"Dobrému návrhu ublížili nedomyslené kroky, vrátane toho, že zákonom sa predpokladá, že riešením nedostatku kapacít sú eurofondy a prípadne aj tvrdenie, že samosprávy majú dostatok voľných kapacít," poznamenal Kaliňák s tým, že ak by to tak bolo, potom by čerpanie eurofondov bolo dávno výrazne lepšie ako doposiaľ. Podľa ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej (nominantka SNS) sa v súčasnosti kapacity materských škôl vytvárajú z dvoch projektov financovaných z eurofondov. Z prostriedkov Operačného programu Ľudské zdroje je zazmluvnených 4216 nových miest a z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu ďalších 6931 miest v materských školách. "Z týchto 11.147 miest môže byť podľa našich odhadov práve päťročnými deťmi obsadených 3314 miest," povedala Lubyová.       

Kaliňák tvrdí, že ak by mali samosprávy dostatok voľných, teda nevyužitých nehnuteľností, dávno by sa ich snažili rekonštruovať na materské či základné školy, sociálne zariadenia, prípadne nájomné byty. "Čo sa týka niekdajších kapacít materských škôl, od roku 1990 do 2002 patrili štátu, ktorý v tom čase zrušil 1000 materských škôl. Preto je aj otázka na štát, komu a koľko týchto budov previedol do vlastníctva. Samozrejme, neboli to iba samosprávy," dodal Kaliňák. Rezort školstva uviedol, že v roku 1993 pri vzniku samostatnej SR existovalo 3482 materských škôl. Pri prechode kompetencií na mestá a obce bolo odovzdaných 3210 materských škôl do originálnych kompetencií zriaďovateľov. K roku 2016 rezort školstva eviduje len 2959 materských škôl. Rozdiel medzi rokom 1993 a 2016 tvorí 612 materských škôl.       

Z analýzy vyplýva, že voľné kapacity dokážu zabezpečiť miesta maximálne pre 91,3 percenta päťročných detí bez zmeny počtu mladších detí, ktoré v súčasnosti materské školy navštevujú. Vďaka európskym fondom sa dajú vytvoriť ďalšie miesta, a tak by materské školy mohlo v budúcnosti navštevovať najviac 96,9 percenta päťročných detí. Pre plnú zaškolenosť tejto vekovej kategórie škôlkarov bude nutné dobudovať ďalších minimálne 1828 miest. Po zohľadnení migrácie detí z obcí bez materskej školy do najbližších troch obcí s materskou školou sa podľa Inštitútu vzdelávacej politiky podarí zaškoliť ďalších 368 detí. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR tvrdí, že po analýze existujúcich kapacít a zohľadnení možnosti "migrácie škôlkarov" do najbližších obcí a využití prostriedkov z eurofondov bude na Slovensku začiatkom roka 2021 chýbať minimálne 1460 miest v materských školách, čím sa docieli približne 97,5-percentné pokrytie miest pre päťročné deti.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2020
ZMOS rokuje v oblasti doručenia podania na ÚS v súvislosti s povinnými škôlkami
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstúpilo do konkrétnych rokovaní v oblasti doručenia podania na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s povinným zavedením predprimárneho vzdelávania pre všetky päťročné deti.
viac
11.05.2021
ZMOS na rokovaní s ministrom školstva
Koncom minulého týždňa sa uskutočnilo rokovanie zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska s ministrom školstva Branislavom Grohlingom. Spoločné rokovanie iniciovalo Združenie miest a obcí Slovenska.
viac
26.05.2021
Aliancia súkromných jaslí a škôlok ponúka pri predprimárnom vzdelávaní riešenia
Aliancia súkromných jaslí a škôlok komunikuje s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR ohľadom témy povinného predprimárneho vzdelávania.
viac
31.05.2021
ZMOS uplatnil 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona. Vzhľadom na zásadné nedostatky žiada stiahnutie tohto návrhu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %