Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.07.2019 08:05

Zo zbombardovanej Apolky bezradne vyťahovali už iba zhorené telá


Od prvého bombardovania Bratislavy americkým vojenským letectvom, ktoré si vyžiadalo veľké materiálne škody a nemalé obete na ľudských životoch, uplynulo 16. júna 75 rokov. V bratislavských nemocniciach po nálete, ktorý sa odohral 16. júna 1944, ošetrili 585 osôb a 717 osôb bolo nezvestných. Podľa slov spisovateľa a publicistu Slava Kalného bombardovanie privolalo vtedy do Bratislavy cudzie slovo evakuácia. Na snímke bývalý redaktor Slavo Kalný v rámci rozhovoru k pripravovanému seriálu Hasiči. FOTO TASR - Pavol Zachar


Od prvého bombardovania Bratislavy americkým vojenským letectvom, ktoré si vyžiadalo veľké materiálne škody a nemalé obete na ľudských životoch, uplynulo 16. júna 75 rokov. V bratislavských nemocniciach po nálete, ktorý sa odohral 16. júna 1944, ošetrili 585 osôb a 717 osôb bolo nezvestných.


Podľa slov spisovateľa a publicistu Slava Kalného bombardovanie privolalo vtedy do Bratislavy cudzie slovo evakuácia.       

Kalný v tejto súvislosti uvádza, že víťazstvu vo vojne už neverili ani bratislavskí Nemci Portischovci, majitelia kín a tlačiarne. Ich tlačiareň netlačila, kino Elektrobioskop (terajšia Mladosť) nehralo, no ich sotva 17-ročný syn Hugo v rovnošate hasiča odstraňoval trosky a hasil. Práve on si v Kalného knihe Bombardovanie Apolky už ako viedenská a komentátorská stálica v roku 2007 zaspomínal: "K hasičom som sa dostal vďaka rodičom protekčne, len aby som nemusel narukovať do wehrmachtu. Preto som ako hasič o dušu hasil Apolku. Mojím najhroznejším zážitkom z vojny bola práve horiaca Apolka a zoškvarení ľudia."       

Spisovateľ Kalný vo svojej knihe Bombardovanie Apolky približuje aj očité svedectvá kronikárov tejto rafinérie. "Skazu Apolky dokonávali výbuchy nádrží a plamene horiacich roztečených materiálov. Prúd horiaceho mazutu sa od termálneho kraku vyvalil smerom k zámočníckej dielni. Pod jej podlahou bol kryt, v ktorom tŕpli desiatky vydesených ľudí. Horiaci mazut začal stekať do ich krytu, odkiaľ nebolo úniku. Smrť upálením bola neodvratná." Odvážil sa vtedy niekto spýtať Nemcov, prečo zatvorili brány závodu? "Bomby nástojčivo a varovne upozornili Bratislavu i Slovensko na vojnu, ktorá bolí a pochováva nevinných," dodal Kalný.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2017
Majstrovstvá SR hasičského dorastu a dobrovoľných hasičských zborov
Pozvánka na Majstrovstvá SR hasičského dorastu, ktoré sa uskutočnia dňa 15. 7. 2017 a Majstrovstvá SR dobrovoľných hasičských zborov, ktoré sa uskutočnia dňa 16. 7. 2017 na Mestskom atletickom štadióne A. Hajmássyho v Trnave so začiatkom slávnostného otvorenia každý deň o 9,30 hod.
viac
05.08.2019
Žabky z Nosíc chcú byť na Ďurďovskom výstreku opäť na stupňoch víťazov
Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v púchovskej mestskej časti Nosice má už takmer storočnú tradíciu. V novodobej histórii ho najmä vďaka výsledkom v hasičskom športe preslávili tamojšie hasičky, po roku 2008 sa začali na hasičských súťažiach presadzovať aj muži.
viac
29.10.2019
Majster sveta trénuje na veži, ktorú „kúpil“ za fľašu slivovice
V Kútoch sa história Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) začala písať už v roku 1885 a je popretkávaná viacerými rodinami, v ktorých sa záujem o hasičský šport dedí z pokolenia na pokolenie.
viac
16.12.2019
Bíňovskí hasiči trénujú, súťažia, zasahujú i pripravujú akcie
Dobrým zvykom dobrovoľných hasičov v Bíňovciach pri Trnave sú v posledných rokoch dve spoločenské gastronomické akcie, na ktoré prilákajú nielen domácich, ale aj ľudí z okolitých obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %