Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.05.2019 11:55

Zrekonštruovaný internát ŠD na Tajovského ulici v Banskej Bystrici je otvorený


Dňa 27. 5. 2019 rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský za prítomnosti predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej a ministra financií SR Ladislava Kamenického otvorili zrekonštruovaný internát ŠD 1 na Tajovského ulici 40 v Banskej Bystrici. Na rekonštrukciu boli použité finančné prostriedky pridelené vládou v roku 2018.


Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici patrí medzi vzorové univerzity v oblasti čerpania účelovej dotácie a plne využila finančné prostriedky vlády na rekonštrukciu internátov.


V roku 2018 predstavitelia vlády na stretnutí s rektormi univerzít a vysokých škôl ohlásili vyčlenenie 50 mil. eur na obnovu internátov, rešpektujúc návrh prerozdelenia prostriedkov schválený Slovenskou rektorskou konferenciou. V prvom kole, v roku 2018 poskytla vláda univerzitám prvú časť financií vo výške 20 mil. eur. Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici získala sumu v objeme 540 tisíc eur a celý objem finančných prostriedkov bol alokovaný do zlepšenia študentskej infraštruktúry.

„Na UMB sa snažíme dlhodobo a systematicky zlepšovať ubytovací komfort pre našich študentov.  Môžem objektívne konštatovať, že ubytovací štandard UMB patrí na Slovensku k nadpriemeru. V období uplynulých viac ako desať rokov sme investovali z vlastných zdrojov a prostriedkov európskych fondov do modernizácie a zlepšenia študentských izieb a vnútorného vybavenia. Vlaňajšiu a potenciálne aj tohtoročnú alokáciu finančných prostriedkov sme sa rozhodli investovať v súlade s našimi strategickými investičnými zámermi – do zvyšovania energetickej efektívnosti. To umožní, aby sme v budúcnosti z úspory prostriedkov na úhradu energií mohli z vlastných zdrojov, v kombinácii s ďalšími fondovými peniazmi, systematicky zvyšovať ubytovací štandard našich študentov,“ uviedol rektor doc. Ing. Vladimír Hiadlovský, PhD.

Z dotácie UMB uskutočnila v roku 2018 tri investičné akcie. Takmer 70% finančných prostriedkov (373 tisíc eur) vyčlenila na zateplenie obvodového plášťa a strechy na študentskom domove ŠD 1 na Tajovského ulici 40. Vybudovanie fotovoltarického ohrevu teplej vody na vykurovanie a na použitie v študentskej jedálni predstavovalo investíciu v objeme cca 105 tisíc eur. Necelých 50 tisíc eur UMB investovala do zníženia energetickej náročnosti osvetlenia a inštalácie nového LED osvetlenia v študentskom domove ŠD 3 na Tajovského ulici 51. Zostatok finančných prostriedkov UMB použila na vypracovanie energetického auditu na ďalšie investície smerujúce do zvyšovania energetickej efektívnosti ubytovacej infraštruktúry.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini pogratuloval pánovi rektorovi a celej univerzite k efektívnemu využitiu finančných prostriedkov. Premiér zároveň zdôraznil, že dobre pripraveným univerzitám, ktoré preinvestovali doposiaľ pridelené financie v plnej výške, budú v roku 2019 poskytnuté finančné prostriedky na ďalšiu rekonštrukciu ubytovacích priestorov pre študentov.

Autor: Dana Straková, vedúca referátu marketingovej komunikácie UMB


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2019
Študenti stredných škôl sa na deň stanú fyzikmi častíc
Medzinárodný program otvára špičkovú fyziku pre mladých výskumníkov po celom svete. Šesť slovenských univerzít hostí tento rok Majstrovské triedy v časticovej fyzike , na ktorých sa zúčastnia stovky stredoškolákov. Účastníci sa na jeden deň ponoria do fascinujúcej oblasti časticovej fyziky.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
08.03.2021
Obnova štadiónov pre profesionálov i športové talenty napreduje
Významné banskobystrické športoviská ako zimný štadión, tréningové futbalové ihrisko na sídlisku Radvaň či atletický a futbalový štadión na Štiavničkách prechádzajú v poslednom období rekonštrukciou za milióny eur.
viac
14.03.2022
Začali s rekonštrukciou Bakossovej ulice v centre mesta za tisíce eur
S príchodom priaznivejšieho počasia sa pod Urpínom rekonštruujú viaceré úseky ciest a chodníkov. Samospráva začala s rozsiahlou rekonštrukciou Bakossovej ulice v objeme zhruba 580 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %