Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.05.2019 10:20

Zrekonštruovaný Vodný mlyn v Jelke je prístupný verejnosti


Ilustračná snímka z programu počas slávnostného otvorenia


Zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja, Obce Jelka a Vlastivedného múzea v Galante cez víkend spoločne sprístupnili verejnosti rekonštruovaný Vodný mlyn v Jelke.


Cieľom projektu je zvýšenie atraktivity územia Žitného ostrova a Szigetközu. Výsledkom, okrem rekonštruovaného vodného mlyna a skanzenu v Jelke, bude dobudovaná rekreačná, vodácka a cykloturistická infraštruktúra na Slovensku a v Maďarsku, medzi ktoré patria korzo v Zálesí, mólo a cyklotrasa vo Vrakuni, centrum vodáckej turistiky v Šamoríne, cyklotrasa v Kolárove a ďalších 29 vodných objektov v Maďarsku. Popri investíciách do infraštruktúry je dôležitou súčasťou projektu vytvorenie a propagácia spoločnej cezhraničnej destinácie, značky cestovného ruchu „Danube Islands,“ ktorá má za cieľ prispieť k rozvoju cestovného ruchu územia Žitného ostrova a Szigetközu.

 Celkový rozpočet projektu je 2 863 279,36 €; 85 % -  t. j. 2 433 787,44 €  je príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Zostávajúce finančné prostriedky budú hradené zo zdrojov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a Maďarska a z vlastných zdrojov partnerov projektu.

Rekonštrukčné práce a revitalizácia areálu boli realizované v rámci projektu „Objavte Malý a Mošonský Dunaj na bicykli a na člne“ (Discover the Small & Moson Danube by bike and boat), ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.

Rekonštrukčné práce na vodnom mlyne sa vzťahovali na všetky dôležité časti mlyna, ako je statické zabezpečenie objektu, vrátenie strechy do pôvodného tvaru, vybudovanie bezbariérového vstupu, očistenie, zakonzervovanie a ošetrenie drevených častí budovy, rekonštrukcia sústavy mechanizmu mlyna, bolo zakúpene aj nové vnútorné vybavenie mlyna pre vystavené exponáty. Elektroinštalačné práce zahŕňali inštaláciu osvetlenia, bleskozvodu, kamerového systému, elektronického zabezpečovacieho systému a elektronickej požiarnej signalizácie.

V rámci revitalizácie areálu bola obnovená budova strážnej služby – infocentra, boli vytvorené nové priestory pre exponáty skanzenu, upravili sa chodníky a tým sa zabezpečil aj prístup pre telesne postihnutých.

Autor: Jozef Viskupič, trnavský župan


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2016
V Šimonovanoch otvorili jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku
Vodný hrad v Partizánskom, jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku svojho druhu, slávnostne otvorili a sprístupnili verejnosti.
viac
05.04.2018
Podtatranské múzeum v Poprade sa po troch rokoch opäť otvorilo verejnosti
Podtatranské múzeum v Poprade je od 28. marca opäť otvorené verejnosti. Stalo sa tak po takmer troch rokoch komplexnej rekonštrukcie, ktorá priniesla múzeu nový vzhľad, moderný interiér i atraktívne expozície. Prešovský samosprávny kraj vyčlenil na celkovú obnovu 2,5 milióna eur.
viac
18.05.2019
Kolový vodný mlyn je po roku opäť otvorený
Ako súčasť Noci múzeí a galérií otvára v sobotu galantské Vlastivedné múzeum jedno z turistických lákadiel regiónu - obnovený vodný kolový mlyn v Jelke (okres Galanta).
viac
18.11.2020
Vynovený Štúrov park už sprístupnili verejnosti
Zvolenčanom sa po niekoľkých mesiacoch opäť otvára Štúrov park. Jeho obnova bola súčasťou tretej etapy rekonštrukcie tamojšieho Námestia SNP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %