Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.06.2019 12:07

ŽSK spustil hlasovanie o projektoch na ochranu životného prostredia


Ilustračná snímka (ŽSK)


Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil hlasovanie o projektoch na ochranu životného prostredia a verejnosť bude mať prvýkrát v histórii samosprávneho kraja možnosť rozhodovať v hlasovaní o pridelení grantov. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.


Doplnila, že hlasovanie potrvá do 16. júla. "Participatívny rozpočet umožňuje obyvateľom kraja rozhodovať o čiastke verejných financií. Obyvatelia Žilinského kraja môžu prostredníctvom verejného hlasovania na webovej stránke ŽSK podporiť ľubovoľný projekt z participatívneho rozpočtu. Či už ide o revitalizáciu parku, úpravu odpočívadla, vyčistenie studničky, či opravu kaplnky," uviedla Remencová.       

Počas výzvy podľa nej prišli na Úrad ŽSK desiatky projektov na zlepšenie životného prostredia. "Obyvatelia nám svojou iniciatívou ukázali, že im na kraji naozaj záleží. Komisia vyhodnotila projekty po formálnej stránke, teraz je na rade verejnosť. Ľudia v kraji najlepšie poznajú miesta, kde žijú a verím, že rozhodnú správne. Svojím hlasom podporia nielen vybraný projekt, ale zároveň sa tým budú podieľať na rozhodovaní o časti verejných financií. Je to novinka, preto som rada, že sa nám podarilo nájsť medzi poslancami podporu," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.       

Zoznam projektov s témou životného prostredia, ktoré sa uchádzajú o podporu verejnosti, je zverejnený na www.zilinskazupa.sk v časti Granty. "Verejné hlasovanie sa začalo v pondelok 17. júna a bude trvať 30 dní. Obyvatelia kraja môžu označiť jeden projekt, ktorý sa im najviac páči a zahlasovať zaň. Každý môže hlasovať len raz. Víťazný projekt bude podporený dotáciou vo výške 3100 eur," dodala hovorkyňa ŽSK.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2018
Petržalka v rámci životného prostredia podporí deväť projektov
Vytvorenie komunitnej záhrady, vybudovanie altánku ako ekoučebne na dvore základnej školy, ale tiež revitalizácia vnútrobloku, humanizácia pochôdznej terasy či skrášlenie areálu materskej školy.
viac
31.08.2021
Trnava požaduje od stavebníkov osádzať zelené strechy
Jedným z regulatívov na zmiernenie dosahov zmeny klímy, ktoré platia na území mesta Trnava, je povinnosť stavebníkov osádzať zelené strechy na budovách a zabezpečiť zadržiavanie zrážkovej vody. Uviedla to hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
11.03.2022
NKN podporí projekty zamerané na ochranu životného prostredia
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) vyhlásila novú grantovú výzvu. Finančnú podporu z nej môžu získať projekty zamerané na ochranu životného prostredia a komunitné kultúrne a športové podujatia.
viac
15.03.2022
ŽSK rozdelí na komunitné projekty verejnej infraštruktúry 120 000 eur
Dnešným dňom spúšťa Žilinská župa prihlasovanie projektov so žiadosťami o participatívne dotácie. Rozhodovať bude verejnosť prostredníctvom online hlasovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %