Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.06.2019 08:10

Župa ocenila Ekologický čin roka 2018


Komunita Zelenča zvykne aj čistiť divoké skládky v okolí obce. Foto: fb.com/Komunita Zelenča


Trnavská župa vyhlásila pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia výsledky 8. ročníka súťaže Ekologický čin roka 2018.


Zámerom župy je upriamiť pozornosť na globálne problémy spojené so životným prostredím a na spôsoby ich riešenia na regionálnej úrovni. Odborná komisia hodnotila prihlásené projekty v dvoch kategóriách: v jednej projekty predkladali občianske združenia, obce, dobrovoľníci a v druhej materské, základné a stredné školy. Dovedna sa do súťaže prihlásilo rekordných dvadsať projektov.

 V prvej kategórii bol najúspešnejší projekt Občianskeho združenia Komunita Zelenča s názvom „Triedenie odpadu“. Členovia združenia formou osobných rozhovorov, letákmi a informačným panelom zvýšili v obci povedomie o separovaní odpadu v obci. Okrem toho pravidelne zbierajú odpadky, sadia stromy a osádzajú vtáčie búdky. Na druhom mieste sa umiestnil projekt Slovenského skautingu, 80. zboru Ginko Piešťany s názvom „Ako na EKO a Čistím naše mesto“. Tretie miesto obsadili dva projekty – „Živá lúka“ Občianskeho združenia Zeleň a „Smeťozbery“ dobrovoľníckej skupiny DOZOR HC (Dobrovoľný občasný zber odpadkov rukami Hlohovec).

V kategórii škôl porotu najviac zaujal projekt Základnej školy Andreja Radlinského v Kútoch, v rámci ktorého žiaci premenili zarastený pozemok na upravenú školskú záhradu. Okrem nových chodníkov, ohniska, vyvýšených záhonov a lavičiek pribudli aj rozhľadňa, altánok, či ohrada pre sliepky. Na druhom mieste sa umiestnil projekt Gymnázia Jána Hollého Trnava s názvom „Zóna bez peňazí.“ Tretie miesto opäť zdieľajú dva projekty: „Zeleň v materskej škole“ Materskej školy - Óvoda, Šamorín a „Rozmýšľajme globálne a konajme lokálne“ Obchodnej akadémie Veľký Meder.

 V závere vyhodnotenia vyhlásil župan Jozef Viskupič deviaty ročník súťaže Ekologický čin rok 2019.

Autor: (ts-ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2019
Ekologický čin roka v Trnavskom kraji možno prihlásiť do konca februára
Aktivity na budovanie environmentálneho povedomia verejnosti a na podporu zachovania biodiverzity podporuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) súťažou Ekologický čin roka. Aj za rok 2018 možno prihlásiť projekty, ktoré majú podiel na skvalitňovaní životného prostredia. Uzávierka je 28. februára.
viac
13.04.2019
Viac ako 250 km cyklotrás v trnavskej župe dostane nové značenie
Trnavská župa obnoví, alebo osadí úplne nové značenie, na viac ako 250 km cyklotrás po celom kraji. Realizácia projektu bude financovaná z vlastných zdrojov kraja, a to v hodnote viac ako 60 tis. €.
viac
19.01.2023
Do súťaže Ekologický čin roka je možné prihlásiť sa do konca februára
Projekty do 12. ročníka súťaže Ekologický čin roka, ktorý organizuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK), je možné prihlásiť do 28. februára. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
03.10.2023
TTSK otvoril prihlasovanie návrhov na ocenenie Ekologický čin roka 2023
Aj v aktuálnom 13. ročníku súťaže Ekologický čin roka chce Trnavský samosprávny kraj (TTSK) oceniť kolektívy a jednotlivcov, ktorí prispeli k ochrane a tvorbe životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %