Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.01.2019 12:55

Župa otvorila už dvanáste centrum odborného vzdelávania


Snímka zo slávnostného otvorenia centra.


Stredná odborná škola dopravná v Martine získala ako ďalšia škola v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja označenie Centra odborného vzdelávania.


„Po centrách zameraných na strojárstvo, automobilový priemysel, stavebníctvo, elektrotechniku, či iné odvetvia, má Žilinský samosprávny kraj vo svojom portfóliu už aj centrum zamerané na dopravu,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Stredná odborná škola dopravná Martin-Priekopa (SOŠD Martin-Priekopa) získala oprávnenie používať označenie Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre dopravu a telekomunikácie (COVaP pri SOŠD Martin-Priekopa).

Centrum odborného vzdelávania a prípravy vzniká na podnet Ministerstva dopravy a výstavby SR a jedného z najväčších zamestnávateľov na Slovensku – Železníc SR.

Centrum zohrá dôležitú úlohu nielen v oblasti výchovno-vzdelávacej činnosti, ale aj v rámci celoživotného vzdelávania, ktoré môže škola ponúkať zamestnancom spoločnosti, ale aj verejnosti. „Centrum bude poskytovať žiakom školy odborné vzdelávanie a prípravu na vysokej kvalitatívnej úrovni a zastreší spoluprácu so všetkými zamestnávateľmi v oblasti inovácií obsahu vzdelávania podľa potrieb a požiadaviek trhu práce. Je to veľká výzva,“ dodala županka.

SOŠD Martin-Priekopa ponúka v aktuálnom školskom roku 2018/2019 štyri študijné a dva učebné odbory, a eviduje spolu 250 žiakov.

Okrem Centra odborného vzdelávania a prípravy pre dopravu a telekomunikácie v Martine sa v Žilinskom kraji nachádza aj centrum zamerané na strojárstvo, automobilový priemysel, stavebníctvo, elektrotechniku, lesníctvo a drevárstvo, gastronómiu a služby, poľnohospodárstvo – kynológiu a informačné technológie.

Podľa predsedníčky je odborné vzdelávanie a príprava pilierom nielen vo výchove a vzdelávaní v stredných školách v Žilinskom samosprávnom kraji, ale aj pilierom pre silnú ekonomiku našej krajiny. „Všetci sme si vedomí, že práve odborné vzdelávanie a príprava musia byť zamerané na prípravu žiakov stredných škôl tak, aby po jej ukončení našli úspešné uplatnenie sa na trhu práce a vytvorili si tak podmienky pre spokojný a naplnený život,“ zhrnula županka.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2020
Ponuka župných stredných škôl sa rozrastá
Do odovzdania prihlášok na stredné školy ostáva ešte niekoľko týždňov, na školy s talentovkami už len pár dní. Žilinský samosprávny kraj ako zriaďovateľ stredných škôl svoju ponuku každoročne aktualizuje a reaguje tak na potreby trhu práce.
viac
24.07.2020
Popularita duálneho vzdelávania rastie
Popularita duálneho vzdelávania rastie. Potvrdzujú to výsledky prieskumu, v ktorom spoločnosť Centire zistila, že viac ako 40 % žiakov deviatych ročníkov považuje systém duálneho vzdelávania za atraktívny. Prieskum bol realizovaný v júni 2020 formou online dotazníka na vzorke 3867 študentov.
viac
19.12.2020
Trnavská župa zmodernizuje tri stredné školy za vyše 900 tisíc eur z eurofondov
Balík peňazí si rozdelia dve piešťanské a jedna hlohovská škola a obstarajú z neho predovšetkým materiálovo-technické vybavenie odborných učební. Školy sa zároveň stanú bezbariérovými.
viac
15.04.2023
Žilinská župa ocenila pedagogických pracovníkov stredných škôl
Vo štvrtok 13. apríla 2023 sa v priestoroch žilinského konzervatória uskutočnilo slávnostné oceňovanie učiteľov. Organizované je každoročne pri príležitosti Dňa učiteľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %