Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.09.2019 08:05

Župa predstavila nové trendy v sociálnych službách


Ilustračná snímka (žsk)


Nové centrum pre ľudí s autizmom, prvý hospic v kraji, služby včasnej intervencie, či vzdelávanie pre opatrovateľky. Žilinská župa predstavila nové trendy a ambiciózne projekty v sociálnej oblasti. Východiskom sa stala Koncepcia rozvoja sociálnych služieb, ktorú schválili poslanci.


Župa má za cieľ pomôcť aj skupinám ľudí, ktoré boli v kraji dlho opomínané a bez pomoci. Jednou z priorít je preto založenie nového centra pre autistov v Žiline, ktoré by malo byť vzniknúť v zariadení sociálnych služieb Lúč. Momentálne tam funguje domov sociálnych služieb a zariadenie núdzového bývania, tieto služby však nie sú dostatočne vyťažené. ,,Niektoré služby v Žilinskom kraji veľmi chýbajú.  Okrem centra pre ľudí s autizmom chceme zriadiť aj prvý hospic či  pobytové zariadenie pre ľudí s Alzheimerovým ochorením,“ povedala županka Erika Jurinová.  Župa plánuje rozšíriť poradenské centrá pre rodiny a obete násilia do každého regiónu, či zlepšiť služby včasnej intervencie. Podporiť chce tiež rozvoj komunitných služieb a terénnu prácu.

Koncepcia je strednodobý dokument rozvoja sociálnych služieb na najbližších päť rokov. Takmer rok sa na jej príprave podieľalo 30 aktívnych expertov z odboru sociálnych vecí ŽSK, zástupcov verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, predstaviteľov miest a obcí, ale i z akadémie vzdelávania a  výskumu v sociálnych službách, či z Katolíckej univerzity v Ružomberku. ,,Najdlhšie trval sociologický výskum a zber informácií zo štatistických výkazov,“ uviedla riaditeľka odboru sociálnych vecí ŽSK Iveta Ďurišová. Súčasťou bol i prieskum využívania a spokojnosti so sociálnymi službami a analýza vývoja dopytu v najbližších piatich rokoch. Riaditeľka odboru sociálnych vecí dodala, že výsledky, ktoré expertná skupina získala, boli pretavené do šiestich záverov. ,,Celý tento dokument nám dal odpovede na to, čo chceme robiť, kedy to chceme robiť a koľko nás to bude stáť, aby sme zabezpečili kvalitu, bezpečnosť a najmä dostupnosť sociálnej služby. Prinášame nové trendy, ktoré zlepšia úroveň služieb v Žilinskom kraji,“ dodala.

Kvalita služieb závisí aj na ľuďoch, ktorí ich poskytujú. Župa sa preto v koncepcii zaväzuje aj k vytvoreniu podporného systému pre jednotlivých poskytovateľov sociálnych služieb formou školení, či poradenstva a pre opatrovateľky zavádza možnosť experimentálneho vzdelávania na Strednej zdravotníckej škole v Žiline.

Schválenie Koncepcie rozvoja sociálnych služieb je prvým krokom. Nasledovať bude vypracovanie jednoročných akčných plánov a následné odpočty plnenia. Žilinský samosprávny kraj vynakladá na oblasť sociálnych služieb významnú časť svojho rozpočtu (takmer 46 miliónov eur v roku 2019)  a má najvyšší podiel finančných výdavkov v porovnaní s ostatnými krajmi.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2017
Sociálna politika v trendoch a súvislostiach
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci Centra sociálneho dialógu II. orientuje aj na sociálnu politiku.
viac
23.05.2020
ZMOS rokovalo na rezorte práce o spolupráci a trendoch
Na pôde Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR uskutočnilo pracovné rokovanie štátnej tajomníčky Sone Gaborčákovej so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
16.01.2021
Župa distribuuje ochranné prostriedky do zariadení sociálnych služieb
Trnavský samosprávny kraj v týchto dňoch distribuuje ochranné prostriedky do župných, obecných, mestských a neverejných zariadení sociálnych služieb. Státisíce kusov materiálu sú postupne prerozdeľované medzi 108 poskytovateľov sociálnych služieb v celom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %