Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.02.2017 07:51

Župné knižnice vlani požičali takmer dva milióny publikácií


Ilustračná snímka.


Päť knižníc v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v minulom roku zaregistrovalo 31 645 čitateľov, ktorí si vypožičali 1 934 301 kníh, časopisov či iných špeciálnych dokumentov.


Najviac knižnice v minulom roku navštevovali dospelí čitatelia, tí si požičali až 1,1 milióna publikácií. „Veľmi obľúbené sú tiež naše biblioboxy, do ktorých môžu návštevníci vrátiť knihy aj v čase, keď sú knižnice zatvorené. Je to výborná služba najmä pre pracujúcich, ktorí nestihnú prísť, ale rovnako pre študentov, ktorým to možno nedovoľuje rozvrh hodín. Takýmto spôsobom sa vlani vrátilo 29 683 kníh,“ uviedla riaditeľka odboru kultúry Úradu ŽSK Miroslava Ševčíková-Šumská.

Aj podľa slov predsedu ŽSK sa župa takto snaží priblížiť čitateľom a ich potrebám. „Neustále vychádzajú nové diela regionálnych, celoslovensky známych, ale i zahraničných autorov, preto každoročne obnovujeme knižničný fond. Len v minulom roku sme zakúpili takmer desaťtisíc nových publikácií. Verím, že čitatelia tak vždy nájdu to, čo potrebujú,“ povedal J. Blanár a dodal, že okrem tradičných služieb sa župa snaží ísť s dobou, preto v knižniciach ponúkajú aj online služby, ktoré v minulom roku využilo už viac ako pol milióna užívateľov. Online sa dá nahliadnuť aj do katalógov, rezervovať si dokumenty alebo predĺžiť výpožičky.

Regionálne knižnice počas minulého roka zorganizovali viac ako 3600 podujatí, zameraných predovšetkým na žiakov základných a stredných škôl, ktorým vysvetlili, ako čo najlepšie využívať služby knižníc, ako rýchlo vyhľadávať v online katalógu či ako správne citovať autorov a ich diela. Pre seniorov budú aj v tomto roku pokračovať počítačové kurzy alebo populárne tréningy pamäte a milovníci literatúry si opäť vychutnajú zaujímavé besedy so spisovateľmi, ilustrátormi, historikmi, cestovateľmi a inými známymi osobnosťami.

Žilinská župa má v pôsobnosti päť regionálnych knižníc, Krajskú knižnicu v Žiline, Kysuckú knižnicu v Čadci, Liptovskú knižnicu v Liptovskom Mikuláši, Oravskú knižnicu v Dolnom Kubíne a Turčiansku knižnicu v Martine.

Čítajte v Obecných novinách č. 7-8/2017 na str. 26.

Autor: (zat)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2017
Žilinská župa pokorila kultúrny milión
Hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja prilákali v minulom roku rekordných 1,7 mil. návštevníkov. Informoval o tom žilinský župan Juraj Blanár.
viac
01.03.2019
Veselé prázdniny v Žilinskom kraji
Knižnice, divadlo, ale i hvezdárne. Za zábavným programom na jarné prázdniny nemusíte cestovať ďaleko. Organizácie v pôsobnosti Žilinskej župy majú pripravenú zaujímavú ponuku, ktorá poteší malých aj veľkých.
viac
04.07.2019
Žilinská župa hľadá osobnosti kraja
Žilinská župa opäť ocení osobnosti kraja. Nominovať ľudí na najvyššie župné ocenenie môže verejnosť, poslanci ŽSK, občianske združenia, umelecké i vedecké inštitúcie. Uzávierka nominácii je 31. augusta 2019.
viac
27.11.2019
Viac ako milión na podporu a rozvoj regiónov
Žilinská župa predstavila nový dotačný systém. Na rozvoj regiónov a podporu významných aktivít pôjde na nasledujúci rok 1,3 milióna eur. To je o 530-tisíc eur viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V praxi to bude znamenať podporu väčšieho okruh tém a oblastí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %