Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.06.2018 10:45

Zvažujete aktivačné práce? Rozhodne ľudí poistite


Logo


Inštitút aktivačných prác funguje na Slovensku od roku 2004. Na jednej strane pomáha – mestám i jeho obyvateľom – na druhej strane viacerým obciam priniesol i problémy.


Za všetky spomeňme Veľký Blh, kde sa v septembri 2012 pri aktivačných prácach vážne zranil 47-ročný muž, ktorý na následky zranení zomrel. Obec musí zaplatiť pokutu 33-tisíc eur.

Aktivačné práce majú na jednej strane umožniť mestám a obciam, resp. samosprávnym krajom zlepšiť ekonomické, sociálne a kultúrne podmienky, zlepšovať životné prostredie, rozvíjať a poskytovať sociálne služby, podporovať vzdelávanie a komunitnú činnosť. Zároveň majú pomôcť udržiavať pracovné návyky predovšetkým u dlhodobo nezamestnaných, resp. u uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi. Menšie služby pre mestá alebo obce môže dlhodobo nezamestnaný vykonávať nepretržite najviac šesť kalendárnych mesiacov v rozsahu najviac 20 hodín týždenne. Zákon počíta s možnosťou opakovaného vykonávania aktivačných prác najviac počas ďalších dvanástich kalendárnych mesiacov.

Na čo dostanete príspevok?

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytuje mestám, obciam a samosprávnym krajom príspevok na úhradu časti celkovej ceny práce zamestnanca, ktorý aktivačnú činnosť organizuje, časti nákladov na osobné pracovné prostriedky, úrazové poistenie dlhodobo nezamestnaných občanov, časti nákladov na pracovné náradie a časti ďalších nákladov, ktoré súvisia s vykonávaním aktivačných prác.

Koľko dostane uchádzač o zamestnanie?

Od 1. júla 2018 sa aktivačný príspevok zvýši a rozdelí na dve úrovne. Vo výške 66,20 eura mesačne ho budú dostávať nezamestnaní na dávkach, ktorí vykonávajú drobné obecné či dobrovoľnícke práce. Príspevok sa však zdvojnásobí na sumu 132,40 eura tým, ktorí sa zamestnajú s príjmom najmenej vo výške minimálnej mzdy, pričom ich domácnosť ďalej zostane v hmotnej núdzi.

Aké sú skúsenosti miest?

Podľa Informatívnej správy o výsledkoch činnosti v oblasti aktivačných práv v roku 2017, ktorú vypracoval Mestský úrad Bánovce nad Bebravou, odpracovali zapojení viac ako 38-tisíc hodín. Z nich najviac – až 32 212 pri čistení mesta a pomocných prácach, 1 620 v prímestských častiach, 1 472 v TJ Spartak, 1 920 pri údržbe cintorínov a 960 pri zabezpečovaní kuriérskych služieb pre mestský úrad. Podľa správy „možno konštatovať, že projekt aktivácie má na čistote, údržbe a čiastočne aj budovaní mesta nezastupiteľný podiel. Pri absencii možnosti projektu by tieto práce mesto zabezpečovalo s podstatne vyššími nákladmi.“

Podľa údajov z web stránky mesta Poprad „na území mesta Poprad pracuje päť skupín aktivačných pracovníkov s piatimi koordinátormi. Jedna samostatná skupina pracuje v časti mesta Matejovce. Ostatné skupiny pracujú podľa potreby na sídliskách mesta Poprad a častiach mesta Poprad (Veľká, Spišská Sobota, Stráže, Kvetnica). V súčasnosti je na aktivačnej činnosti zaradených 60 uchádzačov.“

Ako poistiť uchádzačov o zamestnanie?

Vďaka príspevku úradu práce, sociálnych vecí a rodiny môžu mestá a obce dlhodobo nezamestnaných občanovúrazovo poistiť. Štatutárny zástupca – spravidla starosta alebo primátor uzavrie úrazové poistenie pre uchádzačov o zamestnanie počas aktivačnej činnosti. „Každá osoba, ktorá spĺňa podmienky, je poistená na riziko smrti následkom úrazu, trvalé následky úrazu, plnú invaliditu následkom úrazu a čas nevyhnutného liečenia následkov úrazu. Poistné za jedno pracovné miesto je na úrovni 3,25 eura do jedného roka,“ hovorí Peter Žilka, zástupca riaditeľa úseku neživotného poistenia KOMUNÁLNEJ poisťovne.

Ak máte záujem o viac informácií, môžete sa obrátiť na ktoréhokoľvek zástupcu KOMUNÁLNEJ poisťovne.

Autor: (kpas)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Dlhodobo nezamestnaným chce dať mesto prácu v novej spoločnosti
Žiarska samospráva chce založiť obchodnú spoločnosť, v ktorej chce dať šancu pracovať dlhodobo nezamestnaným obyvateľom mesta a naučiť ich tak pracovným návykom.
viac
23.01.2017
V Košickom ÚĽUV-e vystavujú dizajnérske práce orientované na remeslo
Práce študentov stredných a vysokých škôl ponúka výstava 9. ročníka súťaže pod názvom Kruhy na vode v Regionálnom centre remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Košiciach.
viac
08.07.2023
Na horách bude bezpečnejšie
Dovolenkári, ktorí sa chystajú na Liptov v lete, majú o dôvod naviac na úsmev. Ich dovolenka bude bezpečnejšia. Hostia, ktorí sa ubytovávajú na Liptove, od júla už nemusia sami riešiť poistenie na hory.
viac
13.02.2024
Úrady práce sociálnych vecí a rodiny majú nový nástroj na podporu mladých ľudí
Nezamestnaní ľudia vo veku do 30 rokov majú možnosť získať kvalitné odborné poradenstvo, ktoré im pomôže uplatniť sa na trhu práce. Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny sa môžu zapojiť do národného projektu Individualizovaný a komplexný prístup so zameraním na poradenské činnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %