Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.12.2017 05:10

Zvládnime prežitie sviatkov s rozumom a mierou


Kúpte si radšej stromček v črepníku a použite ho i o rok. Snímka zdroj: (pixabay.com).


Sviatky pod Tatrami sa blížia a tak si ich zorganizujme v pohode, s minimálnym stresom.


Aj ich užitie by mohlo pokračovať bez bezuzdného prepchávania sa jedlom, zápasu so zlým trávením, s bolesťami hlavy a hoci aj bezradným konštatovaním, čo so všetkým prebytočným jedlom, prebytočným podkožným tukom a aj... so smeťami.

Jedlo: do špajzy i do chladničky len to, čo skonzumujeme

Do víru vianočného ošiaľu vkročme s rozumom. Kuchyňu zásobme len tým, čo skonzumujeme. Vyhnime sa potravinám v plastových obaloch, pretože plast tvorí najväčšiu časť odpadu z domácností. Z nápojov uprednostnime tie, čo sú balené do skla alebo do ľahko recyklovateľných obalov. Z jedlých produktov dajme väčšiu šancu miestnym pred tými, ktoré do obchodov precestovali polovicu zemegule.

Darčeky: prednosť prírodným materiálom

Ak kvôli deťom kúpite „živý“ stromček, možno by stálo za úvahu kúpiť ho v kvetináči. Ten by neskôr skrášlil vašu záhradu (ak ju máte) na niekoľko rokov. Takisto je na vás, či naň navešiate ozdoby z prírodných materiálov. Z podobných ako sú aj darčeky, ktoré môžete kúpiť alebo ich vyrobiť vlastnými rukami. V každom prípade ich môžete zabaliť do recyklovateľného papiera. Ten netrhajte, zíde sa pri iných príležitostiach. K dobrému pocitu môže prispieť aj nepoužívanie jednorazových ozdobných utierok alebo posielanie pozdravov elektronickou poštou.

Stromčeky nepatria do kontajnerov. Odpad trieďte.

Ak sa vám podarilo predchádzajúce predsavzatia aspoň čiastočne naplniť, pomáhate šetrnejšiemu prístupu k svojmu okoliu. V rámci neho po sviatkoch nevhadzujte vianočné stromčeky do kontajnerov s odpadom. Väčšina samospráv zabezpečuje ich odvoz a zhodnotenie bezplatne. A nahromadený odpad? Vytriediť a šup do farebných kontajnerov.

Sklo do zelených, plasty do žltých a papier, v ktorom boli zabalené darčeky, do modrých kontajnerov. Kovy a nápojové kartóny trieďte podľa pokynov vašej obce alebo mesta.

Nezabudnúť!

Športujte, zájdite si do prírody, ale neignorujte ani ochutnávku širokého repertoáru pripravených dobrôt. Hlavne však pritom nevypnite blikajúcu kontrolku v hlave odskúšanú generáciami pred nami: Pite do polopita, jedzte do polosýta!

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2016
V budovách NR SR separujú odpad upratovačky
Tlačové NR SR nám elektronickou poštou odpovedalo na otázky.
viac
07.12.2017
Slováci triedia lepšie. Aj vďaka novému zákonu o odpadoch
Rozhovor s generálnou riaditeľkou organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, a.s. Hanou Novákovou.
viac
19.06.2020
Porastú ceny za odvoz odpadov? Riešením je dôsledné separovanie
Mestá a obce budú pravdepodobne od budúceho roka opäť zvyšovať ceny za odvoz komunálneho odpadu. Samosprávy pritom majú možnosť, ako poplatky nezvyšovať – stačí začať dôkladne separovať odpad, ktorý končí v smetných nádobách.
viac
28.03.2022
Lepšie separovanie umožní udržať poplatky za odpad
Mestu Sereď vďaka vlaňajším dobrým výsledkom v triedení odpadu vznikla v rozpočte finančná rezerva 15 000 eur. Tú by chcelo mesto zohľadniť aj v budúcoročnom poplatku za odpad.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %