Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
30.11.2017 01:24

Zvolen je „Enviromesto“ vďaka projektu adaptácie na zmeny klímy


Na snímke je cena, ktorú získalo mesto Zvolen.


V prvom ročníku súťaže Enviromesto 2017 sa ušla cena aj Zvolenu. Súťaž organizovalo Ministerstvo životného prostredia spolu s jej národným koordinátorom - Slovenskou agentúrou životného prostredia.


Porotcovia hodnotili celkovo 14 miest, ktoré sa do súťaže prihlásili, najbližšie k Zvolenu bola Hriňová. Zapojilo sa viacero krajských miest – Nitra, Trnava, Žilina, Prešov, ale aj okresné mestá – Malacky, Nové Zámky či Humenné. „Cieľom bolo oceniť a zviditeľniť mestá, ktoré aktívne uplatňujú environmentálnu politiku v reálnom živote. Je to príležitosťou podnietiť komunitné vnímanie a spoluprácu všetkých sektorov, či už škôl, neziskových organizácií, ale aj verejnosti pri tvorbe prostredia mesta a vytvoriť platformu pre porovnanie a intenzívnu výmenu skúseností pre zvyšovanie kvality životného prostredia v mestách,“ uvádza sa v správe Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).

 

 

Zvolen zaujal porotu svojím zeleným projektom „Biotechnické inovácie pri zadržiavaní dažďovej vody v meste Zvolen“, na ktorom sa v uplynulých rokoch podieľalo mesto spolu s Technickou univerzitou a Nadáciou Blue Alternative. „Mesto Zvolen dostalo cenu za proaktívny prístup v oblasti adaptácie na zmeny klímy prostredníctvom budovania prvkov zelenej a modrej infraštruktúry v mestskom životnom prostredí,“ uvádza sa ďalej v tlačovej správe SAŽP.

Cenu prezval v Žiline zástupca primátorky Jaroslav Stehlík. „Je to cena pre celý tím kolegov, ale aj partnerov z Technickej univerzity a Nadácie Blue Alternative. Pre Zvolen je spolupráca s Technickou univerzitou a ďalšími organizáciami v meste kľúčová, bez nich by sme túto cenu nezískali,“ povedal pri preberaní ceny. Myslí si, že súťaž môže naštartovať aj iné samosprávy, aby sa viac zaoberali enviromentálnou problematikou.

Prvý ročník súťaže vyhrala a titul „Enviromesto“ získala Trnava. Okrem Zvolena získali cenu Malacky v kategórii „mestská mobilita“ a Nitra v kategórii „ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra“.

 

Autor: (jež)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2017
Vyhlásenie 9. ročníka súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila 21. marca 2017 podmienky a pravidlá súťaže Dedina roka pre rok 2017. Spolu s Ministerstvom životného prostredia SR, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska tak vyhlásila už 9. ročník národnej súťaže Dedina roka.
viac
16.10.2017
Slávnostné odovzdávanie ocenení v súťaži DEDINA ROKA 2017
Obce úspešné v súťaži Dedina roka 2017 (SDR 2017) si z rúk ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa a  zástupcov vyhlasovateľov SDR 2017 prevezmú ocenenia vo štvrtok (19. októbra 2017) v Oravskej Polhore.
viac
26.11.2017
Silné mesto pre lepší život
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) organizuje v utorok (28. 11. 2017) v Žiline už 8. ročník Medzinárodnej konferencie životné prostredie miest s podtitulom Silné mesto pre lepší život.
viac
02.06.2021
Zapojte svoje mesto do tretieho ročníka súťaže Enviromesto 2021
Ministerstvo životného prostredia v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia opäť prinášajú šancu slovenským sídlam zapojiť sa do národnej súťaže Enviromesto 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %