Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
07.08.2019 12:00

Zvuky lesa v Slanských vrchoch priblíži drevený megafón


Ilustračná snímka, zdroj: refresher.sk


Neďaleko Prešova v Slanských vrchoch vznikne medzi stromami špeciálny drevený megafón. Vďaka svojmu tvaru znásobí zvuky lesa a verejnosť si tak podľa autorov projektu bude môcť užiť nefalšovaný prírodný orchester. S nápadom vytvorenia megafónu prišli štyria mladí ľudia z občianskeho združenia Hlas l


"Našou snahou je zviditeľniť miesta, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Radi by sme menej známe lokality v prírode predstavili verejnosti. Veríme, že dreveným megafónom sa nám podarí prilákať ľudí do prírody a podporiť tak turizmus v celom regióne," uviedol jeden z autorov projektu František Baláž.       

Drevený megafón, ktorý bude stáť neďaleko cyklotrasy spájajúcej Prešov s okolitými dedinami, má tvar deväťhranného ihlanu. Ako vysvetlil Baláž, inštalácia megafónu je zjednodušením rotačného paraboloidu.       

"Paraboloid má vlastnosť, vďaka ktorej koncentruje lúče a vlny odrážajúce sa od jeho stien do jedného bodu. Človek, ktorý bude sedieť v blízkosti tohto bodu, tak bude počuť zosilnené zvuky prichádzajúce z okolia a môže pohodlne načúvať, čo mu les hovorí," uviedol mladý milovník prírody. Podobná atrakcia zatiaľ existuje len v Estónsku.       

Autori myslia na to, aby inštalácia nemala zlý vplyv na harmóniu lesa a zapadla do jeho prirodzeného prostredia. Na výrobu použijú drevo a menšie kovové spojovacie časti. Projekt vzniká s podporou samosprávy Zlatej Bane a spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko, ktorá pokryla finančné náklady na výstavbu. Celkové rozmery konštrukcie by nemali presahovať dĺžku 4,2 metra a výšku i šírku 2,5 metra.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Prešov sa rozhodol pristúpiť k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov
Znižovanie energetickej náročnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov a podpora inovácií v tejto oblasti sú hlavné piliere iniciatívy Dohovoru primátorov a starostov, ku ktorej sa rozhodlo pristúpiť aj mesto Prešov.
viac
30.03.2017
Meskáčik medzi sluchovo postihnutými
Prešovskí mestskí policajti získali zaujímavú skúsenosť. V rámci projektu Meskáčik pomáha totiž zavítali medzi sluchovo postihnuté deti.
viac
17.10.2017
Rekoštrukcie prinesú škôlkam viac miest
Mesto Prešov získalo dotácie na rekonštrukciu ďalších dvoch materských škôl. Do škôlok na Čapajevovej a Važeckej ulici tak budú môcť prijať viac detí.
viac
28.12.2021
Pri Toryse vyrástlo nové workoutové ihrisko
V Prešove v blízkosti rieky Torysa na Sídlisku III pribudlo úplne nové workoutové ihrisko. V areáli sa nachádza viac ako 17 stanovísk a je voľne dostupný pre verejnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %