Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.09.2021 09:35

B. Gröhling predstavil opatrenia na podporu znevýhodnených žiakov


Štátna tajomníčka pre národnostné školstvo, inkluzívne a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Snímka:TASR


Ministerstvo školstva predstavilo opatrenia zamerané na žiakov ohrozených školským neúspechom a na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.


Ide o investície z Plánu obnovy a odolnosti SR, ktoré budú smerované do školských klubov detí, personálu materských škôl či doučovania.

„Od nástupu na rezort bolo naším cieľom dobehnúť to, čo sa v školstve dlho zanedbávalo. Prvé financie z Plánu obnovy, ktoré čerpáme, sú v objeme 15 miliónov eur a sú zamerané hlavne na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a žiakov ohrozených školským neúspechom. Našim cieľom je týchto žiakov podporiť od materskej až po strednú školu a pomôcť im tak uspieť,“ priblížil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.

Ide o štyri typy investícií. Prvou je výzva na pomocných vychovávateľov do materských škôl. Na 340 materských školách pribudnú pomocní vychovávatelia, ktorí budú pracovať s predškolákmi prioritne zo znevýhodneného prostredia či so zdravotným znevýhodnením.

Rezort chce tiež podporiť školské kluby deti. „Pravidelná návšteva ŠKD žiakom veľmi pomáha, no niektorí rodičia si nemôžu dovoliť uhradiť poplatky. Preto preplatíme mesačné poplatky za ŠKD deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia,“ opísal minister školstva. Dotknúť sa to môže až 17 500 žiakov mesačne, ktorí nemali možnosť navštevovať ŠKD.

Ďalším opatrením je doučovanie na základných a stredných školách, ktoré začalo ministerstvo preplácať na jar roku 2021. Od októbra v ňom bude rezort pokračovať, pričom rozpočet narástol 2,5-násobne na 3,75 milióna eur. Tento rok bude môcť do doučovania zapojiť od 24-tisíc do 40-tisíc žiakov mesačne.

„Chceme, aby mali žiaci poskytnuté doučovanie priamo na škole, kde sa im budú venovať ich učitelia. Mnohí rodičia si doučovanie dovoliť nemôžu a preto rezort túto iniciatívu preplatí. Tento projekt je určený pre všetkých žiakov – pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, pre nadaných žiakov, aj pre tých, ktorí si potrebujú upevniť vedomosti či precvičiť učivo,“ doplnil Gröhling.

Štvrtá výzva je zameraná na neštátny sektor. „Chceme zachytiť aj prípady, kedy žiaci potrebujú doučovanie, ale škola nemá potrebný personál. V tomto prípade občianske združenie, komunitné centrum či iné organizácie vyškolia doučujúcich a poskytnú ich škole,“ uviedol šéf rezortu školstva. Rezort pripravuje tiež ďalšiu samostatnú výzvu na doučovanie a to z vlastných zdrojov. Určená bude pre neštátne organizácie, ktoré nebudú školiť nový personál, ale poskytnú už svoj existujúci personál na doučovanie na školách.

„Naším cieľom je pomôcť čo najviac žiakom, ktorí to potrebujú, aby v škole uspeli, aby si zlepšili svoje vedomosti a mohli úspešne napredovať v ďalšom štúdiu,“ uzavrel Gröhling.

Autor: Zdroj: MŠVVaR SR


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2020
Školy sa budú od septembra riadiť troma fázami
Školy sa budú od nového školského roka 2020/2021 riadiť troma fázami. Zelená fáza bude bezpečná, oranžová sa zavedie pri podozrení na nový koronavírus u jedného žiaka alebo zamestnanca školy.
viac
12.11.2020
Rezort školstva už odoslal peniaze na digitálne vybavenie škôl
Rezort školstva informuje, že viac ako 6 miliónov eur na digitálnu techniku už odišlo do škôl. Pokiaľ školy peniaze nedostali je potrebné sa obrátiť na zriaďovateľa, prípadne VÚC či okresný úrad.
viac
18.11.2020
B. Gröhling: V súvislosti s návratom detí do škôl sa stretneme s epidemiológmi
V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra.
viac
16.08.2022
Školy dostanú na ukrajinských žiakov financie z eurofondov
Školy dostanú v septembri na žiakov z Ukrajiny finančný príspevok. Pôjde o financie z eurofondov za predchádzajúce obdobie marec až august v objeme viac než desať miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %