Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.05.2019 03:40

Do práce na bicykli bude za Úrad TSK počas mája jazdiť 24 zamestnancov a 6 tímov


Pod taktovkou trenčianskeho župana Jaroslava Bašku a národného cyklokoordinátora Petra Klučku odštartovali šiesty ročník celonárodnej kampane Do práce na bicykli.


Druhý májový deň sa pred budovou župného úradu v Trenčíne stretli zamestnanci Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a študenti troch stredných župných škôl, aby spoločne na bicykloch odštartovali šiesty ročník celonárodnej kampane Do práce na bicykli.


 Obľúbený cyklistický projekt Do práce na bicykli vstúpil začiatkom mája už do svojho 6. ročníka. Najväčšej kampane podporujúcej rozvoj cyklistickej dopravy na Slovensku sa od jej vzniku pravidelne zúčastňujú aj zamestnanci Trenčianskeho samosprávneho kraja na čele s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom. Tento ročník sa do súťaže opäť zapojilo 24 župných zamestnancov, ktorí sú rozdelení do 6 tímov. Rovnaký počet zamestnancov minulý rok počas májovej kampane najazdil viac ako 5 000 kilometrov, čím sa im podarilo ušetriť takmer 1 tonu emisií CO2. „Vážim si všetkých ľudí, ktorí majú radi cyklistiku či už rekreačnú alebo športovú. Jazdou na bicykli si človek môže zregenerovať myseľ, zrekapitulovať svoj deň alebo si len jednoducho oddýchnuť. Oproti minulému roku sa v kraji v oblasti cyklistickej dopravy udiali viaceré významné zmeny. Tou najväčšou je, že sa nám podarilo vybudovať a slávnostne otvoriť dva úseky Vážskej cyklomagistrály. V súčasnosti je zároveň v príprave ďalší úsek vedúci z Nového Mesta nad Váhom do Trenčíne, ktorého dĺžka je viac ako 21 kilometrov. Na výstavbu tohto úseku by župa rada využila financie z Európskej únie, pričom odhadovaná suma realizácie úseku je viac ako 4 milióny eur. Ak pôjde všetko podľa plánu, s budovaním tejto časti Vážskej cyklomagistrály by sme mohli začať ešte tento rok,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška, s tým, že vo výstavbe je momentálne aj cyklotrasa vedúca z Trenčianskeho hradu až na hrad v meste Brumov – Bylnice. Táto cyklotrasa vzniká v rámci medzinárodného projektu Na bicykli po stopách histórie a bude financovaná z eurofondov.

Neodmysliteľnou súčasťou otvorenia súťaže Do práce na bicykli na Úrade TSK je už niekoľko rokov národný cyklookordinátor Peter Klučka. Ten je spoločne s Ministerstvom dopravy a výstavby Slovenskej republiky vyhlasovateľom populárnej cyklistickej súťaže. Druhý rok po sebe sa otvorenia zúčastnili aj študenti stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskej župy. Na bicykli do školy prišli druhý májový deň študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne, Strednej priemyselnej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne a Strednej športovej školy v Trenčíne. „Veľmi pozitívne vnímam, že mládež pochopila význam tejto kampane. Je dôležité uvedomiť si, že spokojný a vysmiaty môžeme byť nielen za volantom svojho automobilu, ale aj na bicykli, skateboarde, korčuliach či kolobežke. Pozornosť musíme zacieliť aj na mládež. Oni sú presne tí, ktorí nám ukazujú, že je dôležité chrániť životné prostredie a robiť niečo pre svoje zdravie,“ priblížil národný cyklokoordinátor Peter Klučka a pokračoval zaujímavou novinkou. „V Národnej rade Slovenskej republiky je momentálne na prerokovaní návrh zákona o poskytovaní dotácií pre rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky. Ak tento zákon úspešne prejde, od 1. júla 2019 sa otvárajú možnosti na financovanie rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky nielen z európskych fondov, ale aj zo štátneho rozpočtu. Považujem to za obrovský krok vpred pre cyklistiku na Slovensku,“ doplnil Peter Klučka.

V aktuálnom ročníku cyklistickej kampane budú hájiť farby trenčianskej župy nasledovné tímy: Trenčiansky región, Horúce pedále, Rýchle brzdy, Trenčiansky kraj, Vodnári a Fantastická cykloštvorka. Prajeme veľa šťastne najazdených kilometrov.

Autor: (ts-tsk-Mgr. Matej Plánek)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
Rekonštrukcia administratívnej budovy na Trenčianskom hrade napreduje
Rekonštrukčné práce na dvoch významných projektoch na Trenčianskom hrade pokračujú podľa plánu. Podľa harmonogramu pokračujú aj práce na sprístupnení Južného opevnenia. Presvedčiť sa o tom prišiel osobne priamo na hrad v pondelok 18. marca 2019 aj trenčiansky župan Jaroslav Baška.
viac
08.04.2019
Študenti odprezentovali svoje práce na krajskej prehliadke 41. ročníka SOČ
V poradí 41. ročník krajského kola Stredoškolskej odbornej činnosti sa už tradične uskutočnil v priestoroch Strednej odbornej školy (SOŠ) Stará Turá v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.
viac
04.10.2021
R. Rybníček: Návrh novej súdnej mapy je ponížením Trenčína i celého kraja
Zrušenie Krajského súdu v Trenčíne je chybou a ponížením mesta Trenčín i celého Trenčianskeho samosprávneho kraja. Na pondelkovom brífingu to skonštatovali primátor Trenčína Richard Rybníček a predseda TSK Jaroslav Baška. Žiadajú stiahnuť reformu súdnej mapy a pripraviť ju racionálne a bez emócií.
viac
30.11.2023
Do školy a do práce jazdili na bicykli a vyhrali
V septembri sa presúvali za svojimi povinnosťami na bicykli a v novembri boli za svoju aktivitu odmenení hodnotnými cenami. Reč je o účastníkoch 2. ročníka kampane Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Do školy a do práce na bicykli 2023, ktorá už pozná svojich víťazov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %