Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.10.2022 05:05

Najvyšší kontrolný úrad vykonal kontrolu v Pôdohospodárskej platobnej agentúre


Najvyšší kontrolný úrad SR - logo


Tému širšie rozoberáme s predsedom úradu Ľubomírom Andrassym v prvej časti nového podcastu NKÚ s názvom Ctrl + A, ku ktorého počúvaniu Vás týmto chceme pozvať. Podcasty budeme zverejňovať na webe NKÚ, Facebooku, Youtube a všetkých štandardných podcastových platformách: https://www.nku.gov.sk/podcast


Pôdohospodárska platobná agentúra sa v ostatných rokoch dostala do hľadáčika Najvyššieho kontrolného úradu SR až sedemkrát, napriek tomu preverenie plnenia prijatých opatrení, tzv. follow-up kontroly ukázali, že v agentúre existovali problémy s procesným riadením, účinným nastavením systému vnútornej kontroly, aktívnym používaním informačných systémov a nedostatky zostávajú aj pri práci hodnotiteľoch výziev. V tomto roku vykonaná kontrola bola zameraná na procesy z obdobia rokov 2020 a 2021. Pozitívne je možné hodnotiť opatrenia, ktoré prijalo súčasné vedenie PPA, na základe odporúčaní externých audítorov. Ide hlavne o otázky súvisiace s riadením projektov, nastavovaním princípov transparentnosti a efektívnosti a zadefinovaním pravidiel pre účinnú vnútornú kontrolu.

PPA ako kľúčový poskytovateľ financií pre podporu pôdohospodárstva nakladá s významným objemom národných i európskych prostriedkov. Zastavenie projektov rozvoja vidieka či poľnohospodárstva by preto malo výrazný dopad na celkové fungovanie spoločnosti, život v slovenských regiónoch. Národná autorita pre oblasť externej kontroly na základe vlastných skúseností preto bude do plánu kontrol zaraďovať v nadchádzajúcich rokoch tematické audity nasmerované do najrizikovejších oblastí riadenia PPA. Kontrolný úrad chce týmto krokom dosiahnuť, aby sa včas zachytili systémové zlyhania v agentúre, aby vedenie inštitúcie pružne reagovalo na odporúčania kontrolórov. „PPA je špecifická v tom, že okrem štrukturálnych fondov, ktoré majú viacúrovňový systém kontroly, poskytuje aj priame podpory. Práve pri nich sú na národnej i európskej úrovni znížené stupne externej kontroly. A keďže ide o veľký objem verejných financií, rozhodol som, že pôdohospodárska agentúra bude v pravidelnom hľadáčiku mojich kolegov najbližšie tri roky. Zlyhania, na ktoré narážame v tejto štátnej organizácii od roku 2016, by pri našom pasívnom prístupe mohli viesť až k zastaveniu poskytovania európskej finančnej pomoci a ohrozená by tak mohla byt realizácia kľúčových projektov s dopadom na celú slovenskú spoločnosť,“ približuje postoj úradu jeho predseda Ľubomír Andrassy.

Detailná správa je k dispozícii na stiahnutie (pdf, 10 strán, 1,2 MB) tu: https://www.nku.gov.sk/documents/10157/265201/96917-0-110.pdf

Informácie sú zverejnené aj na našej webovej stránke: https://www.nku.gov.sk/aktuality/-/asset_publisher/9A3u/content/pre-vyrazne-zlyhania-bude-ppa-najblizsie-roky-pod-permanentnym-dohladom-kontrolorov

Autor: (ts-NKÚ, Daniela Bolech Dobáková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2020
Schválení žiadatelia v rámci opatrenia školské programy
Pôdohospodárska platobná agentúra zverejnila zoznam schválených žiadateľov v rámci opatrenia školské programy.
viac
06.04.2021
Nedostatočné programové rozpočtovanie na všetkých úrovniach verejnej správy
Národná autorita zverejnila Správu o výsledku kontroly k Strednodobému rozpočtovému rámcu, v ktorej upozorňuje, že na všetkých úrovniach verejnej správy sú problémy s nedostatočným využívaním programového rozpočtovania.
viac
30.12.2021
Transformácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zverejnilo informáciu o tom, ako pokračuje v otvorenej komunikácii s DG AGRI o transformácii Pôdohospodárskej platobnej agentúry.
viac
23.03.2022
Pri správe štátnych pozemkov je potrebné konať transparentne, vo verejnom záujme
Zmluvy na predaj či prenájom pozemkov boli v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) pripravované nedôsledne a nesystematicky. Kým niektoré boli podpísané do dvoch mesiacov od podania žiadosti, iné až o sedem rokov, čo naznačuje možnosti korupčného správania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %