Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.01.2020 05:10

Prichádza obdobie keď sa darí parazitu - vši detskej


Ilustračná snímka, zdroj: lepsiden.sk


Vši detské (Pedikulus capitis) sa objavujú počas celého roka, najlepšie sa im však darí v období, ktoré práve nastáva - v zime, keď sa začínajú nosiť čiapky či šály. Voš detská sa vyskytuje na celom svete, postihuje ľudí všetkých vekových skupín, najviac však v mladšom a detskom veku.


Je schopná parazitovať iba na človeku. Spôsobuje svojmu hostiteľovi nepríjemné svrbenie, ktoré ho núti ku škrabaniu. Svrbenie je zapríčinené cicaním krvi na pokožke hlavy. „Ide o prenosné parazitárne ochorenie s názvom pedikulóza, ktorá síce postihuje ľudí všetkých vekových skupín, najviac však v mladšom a detskom veku, pričom najohrozenejšie sú deti od dvoch do dvanástich rokov. Najčastejšie ide o osoby s nižšou úrovňou hygienických návykov, ktorí šíria výskyt vší do svojho okolia, a tak môžu byť napadnutí aj ľudia prísne dodržiavajúci osobnú hygienu. Na základe terénnej praxe môžem konštatovať, že aj v dnešných životných podmienkach a na základe zdravotno-výchovných aktivít výskyt pedikulózy stále existuje, a preto je stále aktuálne prísne dodržiavanie preventívnych opatrení na predchádzanie jej vzniku a šírenia,“ konštatuje vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica MUDr. Katarína Slotová.

Čo sa týka preventívnych opatrení v súvislosti s nežiaducim výskytom a prenosom vší je žiaduce stále si ich opakovať. Školské zariadenie je podľa ustanovení zákona č.355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia povinné zabezpečiť izoláciu dieťaťa podozrivého z prenosného parazitárneho ochorenia od ostatných detí a zabezpečiť nad ním dozor. Musí tiež okamžite informovať zákonného zástupcu dieťaťa a až do ich príchodu zabezpečiť jeho izoláciu a dozor.

„Dôležité je zabezpečiť informovanosť všetkých rodičov o výskyte vši hlavovej v školskom zariadení, ako aj o nutnosti vykonať dezinsekciu desinsekčným prostriedkom - spray, špeciálne šampóny, u všetkých detí bez ohľadu na to, či sa voš hlavová u dieťaťa vyskytla, alebo nie. Odstránenie jej výskytu v detskom predškolskom, či školskom kolektívnom zariadení nie je možné bez spolupráce týchto zariadení s rodičmi detí. Je nesprávne zatajovať výskyt vši hlavovej u dieťaťa! Hanbou nie je dostať vši, problémom je zotrvať v stave zavšivavenia a nedbať o čistotu svojich detí a svojej rodiny,“ zdôrazňuje MUDr. Slotová. Upozorňuje, že podstatné je vykonať dezinsekciu v rovnakom čase a v celom kolektíve, v ktorom bol výskyt vší zistený, v rodinách okrem zvýšenej pozornosti dodržiavania zásad osobnej hygieny častejšie vymieňať osobnú a posteľnú bielizeň, prať ju pri vysokých teplotách a častejšie prať aj čiapky, šále, šatky a čistiť vlasové kefy a hrebene.

Nezanedbávať ani pravidelné prehliadky vlasov svojich detí. „Zbaviť detí vší musia predovšetkým rodičia, nie škola, či odborníci príslušných RÚVZ. Vši a hnidy, ako zárodky vší, sú prenosné z človeka na človeka a zavšivavenie sa podľa 10. Medzinárodnej klasifikácie chorôb považuje za ochorenie. Všami napadnuté dieťa teda prekonáva prenosné ochorenie a dieťa s prenosným ochorením sa musí liečiť a nesmie navštevovať kolektívne zariadenie,“ zdôrazňuje na záver MUDr. Slotová. Voš detská žije vo vlasatej časti hlavy, predovšetkým za ušami a zátylkom, ale aj v obočí, fúzoch či v brade.

Voš sa živí prúdiacou krvou, za prirodzených podmienok prijíma potravu každé dve - tri hodiny. Samičky, ktoré žijú približne tri týždne, za život nakladú aj 140 vajíčok. Ku koreňom vlasov ich prichytia pevným, takmer nerozpustným tmelom. Keďže voš detská parazituje len na ľuďoch, zdrojom nákazy je zavšivený človek.

 

Autor: Spracovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B.Bystrica


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2019
Štát postaví v Richnave v okrese Gelnica základnú školu
Štát postaví v obci Richnava v okrese Gelnica školu, ktorej bude prostredníctvom okresného úradu aj jej zriaďovateľom.
viac
04.04.2019
Samospráva sa zapojí do troch grantových výziev
Samospráva mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota sa v najbližšej dobe zapojí do troch grantových výziev, v rámci ktorých chce získať financie na kúpu elektromobilu a rekonštrukciu jedálne miestnej základnej školy. Zámer podať príslušné projekty schválili poslanci na svojom poslednom zasadnutí.
viac
12.06.2020
Revitalizáciu športového areálu chcú ukončiť do konca prázdnin
Práce na revitalizácii školského športového areálu v Záhorskej Bystrici by mali termínovo ukončiť tak, aby ho mohli žiaci i verejnosť využívať od začiatku nového školského roka.
viac
28.07.2020
V areáli škôlky na Bernolákovej ulici začnú s výstavbou jaslí
V utorok (28. 7.) sa začína výstavba detských jaslí v areáli materskej školy na Bernolákovej ulici v Malackách. Mesto o tom informuje na webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %