Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.01.2020 09:55

Roky spustnutý Coburgovský park v Pohorelskej Maši má šancu na obnovu


Historická snímka, zdroj pohorela.sk


Coburgovský park v Pohorelskej Maši na Horehroní má šancu dočkať sa svojej zašlej slávy. Obec Pohorelá, pod ktorú osada Pohorelská Maša patrí, informuje na svojej webovej stránke o projekte, ktorého cieľom je revitalizácia parku.


Chce, aby tam vznikla malá komunitná záhrada a verejnosť ho mohla opäť využívať. Mohli by sa tu konať školenia o prírode, environmentálnej výchove, bylinkách či poľovníctve.       

"Kedysi krásny historický park, po ktorom sa prechádzala coburgovská aristokracia počas návštev Horehronia, je dnes spustnutým miestom. Oproti je ich bývalý kaštieľ, ktorý v súčasnosti obývajú pacienti domova sociálnych služieb. Keď boli jeho pacienti deťmi, využívali park na hry. Detské železné preliezačky už dávno poznačil zub času, množstvo náletových drevín i vysoká tráva znemožňujú voľný a bezpečný pohyb. Chýba im miesto, kde by mohli tráviť voľný čas," priblížil Ján Pompura z Obecného úradu v Pohorelej.

Dedina pod Orlovou hoľou, ktorá je treťou najväčšou na Horehroní s vyše 2180 obyvateľmi, nemá na obnovu parku v rozpočte finančné prostriedky. Uchádza sa preto o grant v rámci súťaže, ktorá končí posledným januárovým dňom.       

"Mnohí nadšenci pre históriu Coburgovcov na Horehroní dúfajú, že sa park jedného dňa podarí obnoviť a bude opäť slúžiť svojmu účelu. Chceme park opäť otvoriť pre ľudí, odstrániť, čo v ňom byť nemá, vysadiť ho a realizovať zaujímavé aktivity. Je to skutočne prekrásne miesto s jedinečnou históriou," dodal Pompura s tým, že viac informácií sa záujemcovia dozvedia na www.pohorela.sk.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
11.10.2016
Po vynovení bude park slúžiť ako ateliér pre výtvarníkov
Aj ako ateliér pre mladých výtvarníkov bude slúžiť park pri Kultúrnom dome v Žarnovici, ktorý v týchto dňoch revitalizujú. Obnova priestranstva, ktoré bolo v posledných rokoch neupravené, tak dá bodku za úpravou objektu a jeho okolia.
viac
02.04.2020
Zapotôčky a mestský park prepojí cyklotrasa
Sídlisko Zapôtočky a mestský park v Prievidzi prepojí cyklotrasa. S jej výstavbou začali stavbári v týchto dňoch. Na prvú etapu cyklochodníka za viac ako 1,5 milióna eur, ktorý povedie do susedných Bojníc, získala prievidzská samospráva financie z fondov Európskej únie.
viac
01.07.2020
Mestský park v Prievidzi napreduje vďaka projektom
V týchto dňoch je finalizovaný náučný chodník v Mestskom parku. Ďalší grant pomôže vyriešiť problém s prítokom do jazierka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %