Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.09.2021 07:40

Stometrový betónový plot v Leopoldove skrášlili environmentálnymi maľbami


Ilustračná snímka


Informačné tabule a maľby na stometrovom betónovom plote s environmentálnou tematikou zahŕňa projekt Život pôde. V Leopoldove ho realizovali nadšenci zo Živej záhrady s.r.o., finančnú podporu dostali od Trnavského samosprávneho kraja.


Vernisáž sa uskutoční, ako uviedli autori projektu a zakladatelia spoločnosti Juraj a Lucia Baľákovci, vo štvrtok (16. 9.). Samotnému odhaleniu o 16.00 h bude predchádzať program pre deti, ktoré budú môcť pomaľovať vyhradenú časť steny.       

Cieľom projektu bolo skrášliť zanedbaný pozemok a využiť ho na priblíženie aktuálnej témy, akou je  biodiverzita života v pôde, revitalizácia či súvis pôdy so zdravím rastlín, človeka a s klimatickými zmenami. Informačné tabule sú podľa Živej záhrady, ktorá je fungujúcim sociálnym podnikom, prostriedkom, ako priblížiť deťom aj dospelým konkrétne riešenia problému s pôdou a biologicky rozložiteľnými odpadmi. Atraktívne obrázky, piktogramy a fotografie majú potenciál inšpirovať k zdravšiemu vzťahu s prírodou a k zhodnocovaniu odpadov. Dve tabule sú venované aj mestu Leopoldov a jeho unikátnej historickej hviezdicovej pevnosti postavenej na obranu proti Turkom.             

Dôležité a sčasti nové informácie nájde aj odborná verejnosť z radov pestovateľov, majiteľov pôdy, ľudí, venujúcich sa otázkam odpadu či predstaviteľov verejnej správy. „Nie každý totiž vie, že z odpadu sa dá vyprodukovať množstvo kvalitného kompostu s prospešným mikrobiómom a so životodarnými látkami pre revitalizáciu pôdy. Napriek tomu, že komposty vyprodukované na Slovensku spĺňajú kritériá toxickej a biologickej bezpečnosti, ich obsah prospešných prvkov by mohol byť mnohonásobne vyšší,“ konštatovali organizátori.       

Dlhodobým cieľom Života v pôde je obnovovať mikrobióm a biodiverzitu pôdy a integrovať zdravotne znevýhodnených a zraniteľných.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2016
Fiľakovo podáva projekt na zriadenie kompostárne
Zriadením kompostárne biologicky rozložiteľného odpadu chce samospráva Fiľakova tento rok zavŕšiť svoj zámer komplexne vyriešiť problematiku odpadového hospodárstva v meste.
viac
12.09.2016
Ako triedia zamestnanci na ministerstve životného prostredia?
Pracovníci Ministerstva životného prostredia, gestora zákona o odpadoch, separujú širokú paletu: od papiera, plastov, skla, kovov cez elektroodpad až po biologicky rozložiteľný odpad.
viac
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
08.03.2023
Trenčania môžu používať kompost z nimi vyzbieraného bioodpadu
Zaregistrovať sa so žiadosťou o kompost z vytriedeného bioodpadu sa môžu už pár dní obyvatelia mesta Trenčín. Certifikovaný kompost z trenčianskej kompostárne je tak pripravený na ďalšie využitie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %