Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.10.2019 02:10

V školských knižniciach si pripomenú 145. výročie narodenia J. G. Tajovského


Ilustračná snímka, zdroj: zborovna.sk


V rámci 15. ročníka celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice sa v pondelok 28. októbra desiatky školských knižníc zapoja do osláv 145. narodenia Jozefa Gregora Tajovského.


Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojej internetovej stránke.       

Cieľom projektu je zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihám, školským knižniciam a k čítaniu. Rovnako poskytnúť školským knihovníkom, učiteľom, žiakom a ich rodičom príležitosť, aby si originálnym a zábavným spôsobom spoločne pripomenuli dielo a osobnosť popredného prozaika, dramatika, básnika, redaktora, učiteľa, úradníka a politika Jozefa Gregora Tajovského. Ďalším zámerom je vytvorenie príležitosti pre každého účastníka osláv, aby mohol prispieť svojou inšpiráciou k slávnostnému priebehu podujatia a zároveň v ňom mohol prejaviť svoj osobný talent.       

"Školské knižnice budú realizovať rozmanité podujatia, ktorých jadro budú prevažne tvoriť prezentácie výberu z Tajovského prózy, divadelné ukážky z jeho najznámejších divadelných hier, ako sú Ženský zákon alebo Statky-zmätky, besedy, prednášky, tvorivé dielne alebo aj čitateľské jarmoky," uviedla odborná garantka pripravovaných osláv Rozália Cenigová. Slovenská pedagogická knižnica vyhlásila uvedený celoslovenský projekt pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc, ktorý sa každoročne slávi štvrtý októbrový pondelok.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Krajské oslavy SNP na Jankovom vŕšku
Výročie Slovenského národného povstania, ktoré je významným medzníkom v histórii slovenského národa si pripomínajú v mnohých obciach a mestách. V sobotu 27. augusta 2016 si ho pripomenú na Jankovom vŕšku, kde sa uskutočnia Krajské oslavy SNP.
viac
18.04.2017
Kultúru a šport v regiónoch podporí župa dotáciami vo výške 248-tisíc eur
V rámci nového systému poskytovania dotácií podporí Žilinský samosprávny kraj prvých 379 projektov na Kysuciach, Liptove, Turci, hornom Považí a Orave.
viac
12.09.2019
Živijó 50! - Oslavy SNG na Zvolenskom zámku
V septembri 2019 uplynie 50 rokov od sprístupnenia expozícií Slovenskej národnej galérie (SNG), ktoré vznikli v priestoroch zrekonštruovaného Zvolenského zámku. Vedenie galérie pri tejto príležitosti pripravilo pre návštevníkov pestrý program a už v piatok 13. septembra začne na zámku veľká oslava.
viac
29.10.2019
K 30. výročiu Nežnej revolúcie je pripravený pestrý kultúrny program
Okrúhle výročie Nežnej revolúcie si pripomenieme rôznorodými aktivitami. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa usilovala o to, aby nám náš historický míľnik pripomenul kultúrny program, ktorý tematický zachytáva udalosti Novembra ´89.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %