Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
06.03.2021 03:25

V popradskom útulku je 21 psov, niektoré čakajú na majiteľa aj 5 rokov


Ilustračná snímka, EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová


V mestskom útulku v Poprade je momentálne 21 psov, jeho celková kapacita je 27 miest. Uviedol to pre TASR vedúci útulku Peter Greňa s tým, že ľudia uprednostňujú väčšinou menších psov vhodných do bytov, takže vzrastovo väčší a starší majú problém nájsť si nového majiteľa.


„My nedávame žiadneho psa utratiť a ak sa nenájde záujemca, psík tu dožije,“ doplnil Greňa.  Niektoré psy čakajú v útulku aj päť rokov.      

Útulok prešiel pod správu mesta od roku 2015, predtým bol v súkromných rukách. Aktuálne má troch stálych zamestnancov. Vedúci útulku zhodnotil, že ľudia sú veľmi ochotní, pomáhajú a nosia množstvo vecí ako krmivo, deky či staré koberce na zateplenie kotercov. „Odkedy sme tu aj s kolegami, krmivo sme kúpili iba raz, všetko nám nosia ľudia,“ podotkol Greňa. Ak je záujem, verejnosť môže na útulok prispieť aj finančne, číslo účtu nájde na jeho webovej stránke utulok.poprad.sk.       

Súčasná pandemická situácia na Slovensku ovplyvnila útulok a s tým súvisiace dobrovoľníctvo. „Venčenie psíkov je momentálne v obmedzenom režime. Jedine ak si chce niekto adoptovať psíka, môže sa s ním prejsť, aby zistil, či sa k sebe hodia. Samotné venčenie je momentálne zrušené,“ povedal Greňa. Počas pandémie venčia psy namiesto dobrovoľníkov zamestnanci útulku.       

Ako priblížil, mesto uvažuje o rozšírení útulku, aby mohli brať aj psov z obcí. Momentálne sú v útulku len psy z mesta Poprad. Sú to túlavé psy, ktoré útulok odchytáva v spolupráci s mestskou políciou alebo stratené, ktoré majú majiteľa. „Okolo 70 stratených psov sme minulý rok odovzdali späť ich majiteľom a približne 60 išlo do adopcie,“ ozrejmil Greňa. V útulku sa vyskytli aj netradičné zvieratá. Pred dvoma rokmi tam mali ovcu a jednu kozu, ktorú našli v areáli popradskej nemocnice.       

V minulosti v období po Vianociach evidovali v popradskom útulku zvýšený nápor nových psov ako nechcených darčekov. Tento trend je však podľa vedúceho útulku na ústupe a už dva roky ho nezaznamenali. „Je veľmi dobré, že sa prijal zákon o povinnom čipovaní psov. Ľudia si už nedovolia zbaviť sa psa tak, že ho niekde vypustia,“ skonštatoval.       

Za štandardnej situácie majú v útulku aj dvakrát do roka deň otvorených dverí. Jeden cez letné prázdniny a druhý medzi Vianocami a Novým rokom. „Ľudia môžu chodiť od rána venčiť psov. Tá návštevnosť je zhruba okolo 300 ľudí počas jedného dňa otvorených dverí,“ dodal Greňa.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2016
Vianoce budú mať aj opustené psíky v popradskom útulku
Mesto Poprad pripravilo pre verejnosť aj v tomto roku tradičnú akciu venovanú podpore Mestského útulku pre túlavé a odchytené psy v Poprade.
viac
17.08.2021
Ľudia môžu navštíviť útulok v rámci dňa otvorených dverí
Pri príležitosti Medzinárodného dňa zvierat bez domova pripravilo mesto Poprad v mestskom útulku deň otvorených dverí. Uskutoční sa v sobotu (21. 8.) v čase od 13.00 do 17.00 h.
viac
01.10.2021
Košice majú licenciu na odchyt túlavých zvierat, MsP doposiaľ odchytila 47 psov
Mesto Košice minulý mesiac dostalo od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR povolenie na zabezpečovanie odchytu túlavých zvierat. Na území mesta sa o túto činnosť starajú vyškolení príslušníci mestskej polície (MsP).
viac
20.01.2022
Mestský útulok v Poprade prejde výraznou zmenou
Mesto Poprad plánuje v tomto roku zvýšenie kapacity mestského útulku vybudovaním 30 nových, väčších a moderných kotercov a 4 oplotených výbehov, čím chce psíkom zabezpečiť voľnosť pohybu a sociálny kontakt s verejnosťou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %