Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.03.2021 08:25

Detva pokračuje v obnove amfiteátra, chce stavať priestor pre súbory


Na archívnej snímke program Poklona slávnostiam, ktorým vyvrcholil druhý deň 50. ročníka festivalu Podpolianske slávnosti v Detve 11. júla 2015. Program vzdal hold zakladateľom, tvorcom a choreografom slávností a folklórnych súborov. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Detva pokračuje v obnove areálu prírodného amfiteátra. Samospráva zverejnila výzvu na predkladanie ponúk na výstavbu objektu správy areálu a sociálnej vybavenosti pre účinkujúcich.


Predpokladaná hodnota zákazky je 124 757 eur bez DPH. Amfiteáter je centrom jednej z najväčších prehliadok tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku, Folklórnych slávností pod Poľanou.

Mesto odporúča uchádzačom, aby sa zúčastnili obhliadky miesta a získali potrebné informácie. „V ponúkanej cene musia byť zahrnuté všetky náklady uchádzača na dodanie predmetu zákazky,” dodáva samospráva s tým, že jediným kritériom na vyhodnotenie ponúk je najnižšia cena. Termín ukončenia je do 180 dní od prevzatia staveniska. Ponuky môžu záujemcovia predložiť najneskôr do 16. apríla.

Na amfiteátri sa v roku 2015 menila šindľová strecha scény. „V roku 2018 sme zrekonštruovali sociálne zariadenia pre verejnosť a vydláždili plochy pre účinkujúcich za scénou a vstupné chodníky pre divákov v areáli amfiteátra,” priblížil primátor Ján Šufliarský. Pribudla tiež nová zrubová stavba pre poskytovanie služieb počas folklórnych slávností.

Tie sa vlani z dôvodu pandémie nového koronavírusu neuskutočnili. Na otázku, o koľko peňazí tak samospráva prišla, primátor odpovedal, že slávnosti nikdy neboli ziskovým podujatím. „Sú financované z rozpočtu mesta, príspevkov sponzorov, Banskobystrického samosprávneho kraja a Fondu na podporu umenia,” vysvetlil Šufliarský.

Prvý ročník Podpolianskych folklórnych slávností, v súčasnosti Folklórnych slávností pod Poľanou, sa uskutočnil v priestoroch detvianskeho kúpaliska "Štrand" v roku 1966. V roku 1967 sa slávnosti presunuli do priestorov súčasného amfiteátra, kde bolo najskôr jednoduchšie javisko a hľadisko. Väčšia scéna súčasného amfiteátra je v Detve od roku 1976.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
19.04.2022
Programová skladba Folklórnych slávností pod Poľanou je pripravená
Programová skladba 55. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve je pripravená. Potvrdil to primátor mesta Ján Šufliarský s tým, že detvianske folklórne súbory sa predstavia v niekoľkých programoch festivalu.
viac
26.07.2022
Podroháčske slávnosti sa po dvoch rokoch budú opäť konať v amfiteátri
Podroháčske folklórne slávnosti sa po dvoch rokoch pandémie opäť uskutočnia v amfiteátri v Zuberci-Brestovej. V dňoch od 5. do 7. augusta sa v rámci podujatia predstavia stovky interpretov zo Slovenska i zahraničia. Za usporiadateľov o tom informoval Miroslav Žabenský.
viac
07.06.2023
Folklórne slávnosti pod Poľanou budú tento rok trvať štyri dni
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve budú tento rok trvať štyri dni. Povedal to primátor mesta Branislav Baran s tým, že program je pripravený. Tento rok sa podujatie uskutoční v termíne od 6. do 9. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %