Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.07.2020 10:25

Dom ľudových tradícií približuje, ako sa žilo v minulosti


Na archívnej snímke Štefan Višňovský s vyšívanou plachtou zo zbierky jeho manželky Anny Višňovskej. Snímka zdroj: (tasr).


Starý nábytok, tkaniny, obrazy i rôzne náčinie, ktoré sa v minulosti používalo v domácnosti, môžu vidieť návštevníci Domu ľudových tradícií v Zámutove neďaleko Vranova nad Topľou. Otvorili ho v sobotu, o jeho vznik sa pričinil 70-ročný miestny obyvateľ Štefan Višňovský.


„Manželka už 30 rokov zbiera staré tkaniny, plachty posteľné, ozdobné plachty, ručníky a stále chcela, aby sme urobili múzeum. V minulosti nás navštívili z televízie a robili so mnou reportáž o šití krojov, keďže sa venujem výrobe kabátov, takzvaných kikľov. Nemali sme im kde ukázať všetky veci. Neskôr, keď prišli z ďalšej televízie, tak sme sa zložili v starom dome vedľa, ktorý sme kúpili,” začal rozprávanie o vzniku domu ľudových tradícií Višňovský.

Ako povedal, z domu tam priniesli starú posteľ, paplóny, vankúše, obrazy svätých, stôl a rôzne suveníry, ktoré za 40 rokov fungovania folklórnej skupiny Zamutovčan zozbierali. Postupne v dome pribúdalo množstvo vecí.

„Suseda nám ponúkla starý nábytok, krásne čierne skrine s reliéfom. Susedov syn nám dal krosná a starosta nám daroval maketu Zámutovského kaštieľa, ktorý počas vojny zapálili Nemci. Máme niekoľko fragmentov z kaštieľa, ako je lampa, koberec či mreža z okna,” doplnil Višňovský.

Podľa jeho slov je návšteva domu ľudových tradícií nostalgiou a mnohí, ktorí doň vstúpia, si zaspomínajú na to, čo mali v minulosti doma. Na dvore zase môžu vidieť tkáčske náčinie.

„U nás sa tkaniny nerobia z ľanu, ale z konope. Zabudli sme už nielen na čo sa jednotlivé náčinie používalo, ale aj ako sa volá,” dodal Višňovský.

Dom je možné podľa jeho slov navštíviť kedykoľvek, keďže ako dôchodcovia sú s manželkou stále doma.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Históriu hrnčiarstva si pripomenú aj výpalom keramiky v poľnej peci
Obec Pozdišovce v spolupráci so Zemplínskym múzeom (ZM) v Michalovciach organizuje už po druhý raz trojdňové (22. až 24. 9.) podujatie Harčarske dni.
viac
27.02.2020
V kraji pribudne nové župné divadlo
Divadlo ASTORKA Korzo ´90 v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja otvára v rámci 30. výročia divadla nový divadelný priestor Štúdio A2 – Nové župné divadlo ako poctu Divadlu na Korze.
viac
24.07.2020
Kaštieľ a archeopark predstavia históriu skla
Vyrobiť si sklenený pohár či šperky budú môcť návštevníci kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou počas piatka a soboty (24. a 25. 7.) v rámci sklárskeho workshopu História skla 2020.
viac
28.10.2021
Sása zachraňuje dom tradícií
V Sáse v okrese Zvolen sa po dvoch rokoch zrejme dočkajú rekonštrukcie krovu Domu ľudových tradícií. O finančné prostriedky vo výške 23.306 eur na jeho obnovu požiadala obec ešte na jeseň 2019 Miestnu akčnú skupinu (MAS) Verejno-súkromné partnerstvo Hontiansko-Dobronivské.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %