Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.09.2022 10:35

Envirofond ponúka mestám, obciam a VÚC úvery na financovanie enviroprojektov


Ilustračná snímka.


Envirofond ponúka mestám, obciam a vyšším územným celkom (VÚC) úvery na financovanie environmentálnych projektov. Tie sa nebudú započítavať do ich zadlženosti. Uviedol to vedúci oddelenia podpory úverov Environmentálneho fondu Eduard Demel.


Ročná úroková sadzba je podľa Demela 0,1 percenta s tým, že počíta s fixom na celú dobu splatnosti. Základná podmienka je, aby mali mestá a obce financie na splácanie úveru. Samosprávy si musia schváliť investíciu a prijatie úveru. Envirofondu tiež majú predložiť stanovisko hlavného kontrolóra. V niektorých prípadoch musia doložiť stavebné povolenie či energetický audit, vysvetlil Demel.

Fond dá úver aj na projekty, ktoré nepochádzajú z jeho výziev. "Vieme financovať aj výzvy z iných operačných programov v rámci Slovenska, ktoré spĺňajú environmentálny charakter," skonštatoval Demel.

Peniaze môžu byť využité napríklad na rekonštrukciu verejného osvetlenia v obci či na škole, na výmenu kotla a okien na školách či ich zateplenie. Projekty sa podľa Demela môžu z úverov financovať aj spätne, a to do jedného roka.

Žiadosti o úvery bude vyhodnocovať rada na Environmentálnom fonde, ktorá následne svoje návrhy posunie ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi na schválenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
Projekty samospráv na zmiernenie dopadov pandémie sú už vyhodnotené
Rezort informatizácie, regionálneho rozvoja a inovácií vyhodnotil výzvu za viac ako 1,1 milióna eur, prostredníctvom ktorej rezort podporil 50 projektov samospráv na zmiernenie dopadov pandémie na Slovensku.
viac
26.11.2020
Len aby sme si neublížili
Na Slovensku stále častejšie počúvame o potrebe modernizácie samosprávy.
viac
11.08.2021
Envirofond by mal mať jednoduchší proces poskytovania dotácií
Envirofond by mal mať jednoduchší a prehľadnejší proces poskytovania dotácií. Začiatkom každého roka by mal zverejniť zoznam činností, ktoré podporí, aby záujemcovia vedeli, kedy môžu podávať svoje žiadosti o dotácie.
viac
24.08.2022
Envirofond bude obciam a mestám poskytovať úvery
Alokovaných je 50 miliónov eur. Úvery budú mať splatnosť 20 rokov. Ročná úroková sadzba je 0,1 percenta s tým, že počíta s fixom na celú dobu splatnosti. Úvery môžu byť použité na všetky výzvy, ktoré vyhlasuje Envirofond.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %