Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.11.2021 12:40

Invázna zlatobyľ kanadská vábi vzhľadom, spôsobuje však problémy


Zlatobyľ kanadská.


Pochádza zo Severnej Ameriky a jej žlté súkvetia sú pekne sfarbené, preto ju ľudia často vysádzali aj v záhradách. Patrí však k inváznym rastlinám, rýchlo sa šíri, vytláča pôvodné druhy a je silný peľový alergén. Ide o zlatobyľ kanadskú, ktorej sa zbaviť v prípade výskytu nie je jednoduché.


„Rastlina je pôvodná v severovýchodnej časti Ameriky a v južných oblastiach Kanady. Do Európy sa dostala v roku 1648 ako okrasná, medonosná a aj liečivá rastlina,“ uviedla botanička Eva Sitášová.

Zlatobyľ kanadská patrí na Slovensku medzi najviac rozšírené invázne rastliny, pričom narúša biodiverzitu, druhovú rozmanitosť. „Konkurenčne je to veľmi silná svetlomilná rastlina a na plochách, na ktorých rastie, potláča pôvodné druhy. Trváca bylina dorastá do výšky 50 až 150 centimetrov. Kvitne v júli až októbri a vytvára množstvo klíčivých nažiek. Semená dokážu dozrieť aj na odtrhnutej rastline, ak je ponechaná na mieste výskytu a nedošlo k jej odstráneniu z plochy. Šíri sa aj vegetatívnym spôsobom pomocou plazivého podzemku, z ktorého vyrastajú nové rastliny,“ priblížila botanička.

Zlatobyľ podľa nej rýchlo a ľahko osídľuje nevyužívané plochy alebo miesta vytvorené človekom. Vyskytuje sa aj na opustených a neobrábaných plochách, preniká pozdĺž železničných tratí, riečnych tokov a komunikácií, kde vytvára husté porasty. Jej peľ môže byť rizikom pre senzitívne osoby.

Vhodným spôsobom odstraňovania je kosenie alebo mulčovanie porastov zlatobyle ešte pred kvitnutím. Tým sa zabráni tvorbe a rozširovaniu semien. Odporúča sa aj pastva oviec alebo dobytka, prípadne oranie, ak sa porasty vyskytujú na okrajoch ornej pôdy. „Pri menších porastoch sa odporúča vykopávanie a vytrhávanie rastlín. Môže sa použiť aj chemický spôsob likvidácie s aplikáciou povoleného herbicídneho prípravku alebo kombináciou kosenia a následného postriekania herbicídom. Tento kombinovaný spôsob likvidácie sa používa, keď rastliny opätovne vyrastú. Všetky zásahy je však potrebné opakovať niekoľko rokov za sebou,“ uviedla Sitášová.

Upozorňuje tiež na to, že podľa platného zákona je vlastník, správca či užívateľ povinný starať sa o pozemok tak, aby nedochádzalo k rozšíreniu tohto druhu a v prípade výskytu je povinný ho odstraňovať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2020
Vedci sa zaoberajú inváznymi rastlinami a ochranou prírodného bohatstva
Vedci z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV) riešia viacero projektov zameraných na výskum inváznych rastlín na Slovensku a v zahraničí.
viac
26.04.2021
Sklo možno recyklovať donekonečna, triediť treba aj jeho úlomky
Sklo je donekonečna recyklovateľné, a preto má veľký význam ho triediť. "Základnou zásadou správneho triedenia odpadov zo skla je, aby neskončilo v prírode ani zmesovom kontajneri, čo sa deje často.
viac
23.12.2021
Niektoré dravce možno na Slovensku pozorovať len počas zimy
Niektoré dravce, ktoré na Slovensku nehniezdia, možno pozorovať práve počas zimných mesiacov. Ide najmä o myšiaky severské a kane sivé, menej početne a najmä nenápadne sa vyskytuje sokol kobec. Informovala o tom organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
viac
21.09.2023
ŠOP vyzýva vlastníkov pozemkov a samosprávy na odstraňovanie inváznych rastlín
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyzýva vlastníkov pozemkov a samosprávy na odstraňovanie nepôvodných inváznych rastlín. Ide najmä o zlatobyle, ktoré rozkvitajú na konci leta a začiatku jesene. Na územie Európy sa rozšírili zo Severnej Ameriky. TASR o tom informoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %