Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
02.02.2023 11:40

J. Budaj a ďalších 11 ministrov životného prostredia žiada ochranu vlka sivého


Snímka zdroj: (tasr).


Ministri životného prostredia z 12 členských štátov Európskej únie (EÚ) vrátane Slovenska vyzvali v stredu Európsku komisiu (EK), aby prijala opatrenia na zlepšenie ochrany vlka sivého. Tento krok inicioval slovenský envirorezort.


K jeho iniciatíve sa pripojilo ďalších 11 členských štátov EÚ – Bulharsko, Cyprus, Grécko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko a Španielsko. Ministri potvrdili spoločný názor, ktorým odmietajú tendenciu uznesenia europarlamentu oslabovať právnu ochranu vlka.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj verí, že Európska komisia zachová rovnako zodpovedný prístup k ochrane vzácnych druhov ako doteraz. Správnou cestou je podľa neho podpora implementácie nástrojov, ktoré umožnia spravodlivo a bez zbytočnej administratívnej záťaže kompenzovať prípadné škody spôsobené najmä na hospodárskych zvieratách. Zároveň by tieto nástroje mali prispieť aj k rastu počtu hospodárskych zvierat a posilneniu trvalo udržateľného hospodárenia.

Vlk dravý je na Slovensku chráneným živočíchom. Lov vlka sa definitívne skončil v roku 2021. Spoločenská hodnota vlka je 3000 eur. Na jednotlivé odstrely udeľuje výnimku ministerstvo životného prostredia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2016
Envirorezort spúšťa tri nové projekty
Výzva pre obchody, zriadenie Zeleného vzdelávacieho fondu a koncepcia „Greeen Slovakia“ – týmito tromi podpornými projektmi šéf envirorezortu ohlásil prvé kroky k zmene prístupu k životnému prostrediu.
viac
07.07.2020
SR sa bude snažiť predísť pokute pre žalobu za ohrozenie hlucháňa
Slovensko sa bude snažiť predísť pokute, ktorá mu hrozí pre žalobu Európskej komisie (EK) za ohrozenie hlucháňa hôrneho. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj s tým, že teraz bude mať SR čas na obhajobu.
viac
10.09.2020
Agrorezort zvažuje stanovenie nulovej kvóty lovu vlka
Ministerstvo pôdohospodárstva zvažuje stanovanie nulovej kvóty lovu vlka dravého pre poľovnú sezónu 2020/21.
viac
28.10.2020
Vlk dravý bude patriť medzi striktne chránené živočíchy
Vlk dravý by mal byť chráneným živočíchom. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravuje vyhlášku, ktorou ho tam zaradí. Jeho usmrtenie by tak bolo trestným činom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %