Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.11.2022 03:20

Karlova Ves kúrenie na školách neobmedzí, šetriť energie chce inak


Ilustračná snímka.


Bratislavská Karlova Ves neobmedzí kúrenie v materských a základných školách vo svojej pôsobnosti. Obmedzovať ich prevádzku pre vysoké ceny energií nebude riaditeľom týchto zariadení odporúčať.


Šetriť energie plánuje mestská časť inak. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Naše stanovisko je jasné. Nechceme obmedzovať teplotu v školách a škôlkach, radšej budeme šetriť energie v iných oblastiach. Nebudeme odporúčať, aby riaditelia obmedzovali prevádzku z dôvodu vysokých cien energií," konštatuje vicestarosta Branislav Záhradník.

Samospráva podotýka, že situácia na školách bola posledné dva roky napätá najmä pre pandémiu ochorenia COVID-19. Deti sa museli počas nej učiť dištančne. Hoci sa situácia začala zlepšovať, prišla energetická kríza a niektoré školy na Slovenska hovoria o nižšom vykurovaní v triedach či o návrate k dištančnému vzdelávaniu. Karlova Ves v tejto súvislosti deklaruje, že urobí maximum, aby mohli deti v tejto mestskej časti pokračovať vo vzdelávaní bez obmedzení.

Školy musia podľa mestskej časti dodržať teplotu v triedach, ktorú vyhláškou určuje rezort hospodárstva i Úrad verejného zdravotníctva SR. Ide o vyhlášku z roku 2007. V škôlke, v miestnosti, v ktorej sa deti hrajú i spia, nesmie teplota podľa hygienikov klesnúť pod 22 stupňov Celzia. V umyvárni a na toaletách musí byť teplota aspoň 24 stupňov Celzia.

Základné a stredné školy môžu kúriť menej. V učebniach a miestnostiach, kde trávia žiaci štyri a viac hodín, musí byť teplota aspoň 20 stupňov Celzia. Rovnaká minimálna teplota by mala byť aj v šatniach (telesná výchova). V telocvičniach a na iných miestach určených na telesnú výchovu musí byť aspoň 15 stupňov Celzia. Taká istá teplota má byť aj v šatniach, kde si žiaci napríklad prezliekajú bundy či prezúvajú sa. Minimálne 15 stupňov Celzia musí byť aj na chodbách a toaletách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2019
V Karlovej Vsi bude festival alternatívnej hudby
Najbližší piatok (15. 2.) bude v Karlovej Vsi patriť alternatívnej hudbe. V tamojšom klube Kamel sa po dvojročnej prestávke opäť uskutoční festival alternatívnej hudby.
viac
27.06.2019
Karlova Ves bude zvažovať vstup do ÚMS
Počet mestských častí hlavného mesta, ktoré sú členmi Únie miest Slovenska (ÚMS), by mohol narásť. Vstup do združenia, ktorého riadnymi členmi s hlasovacím právom môžu byť okrem miest aj mestské častí Bratislavy a Košíc, naznačila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.
viac
06.02.2021
Mesto otvorí školy, rozšírilo aj testovaciu kapacitu
Mesto Spišská Nová Ves v súvislosti s otváraním škôl rozšírilo počas víkendu (6. - 7. 2.) testovaciu kapacitu mobilného odberového miesta. V meste budú od pondelka (8. 2.) otvorené všetky mestské materské školy. Základné školy otvoria svoje brány len pre žiakov prvého stupňa.
viac
28.12.2021
Karlova Ves spúšťa výzvu v pilotnom ročníku participatívneho rozpočtu
Jednotlivci, ale aj komunity, ktoré chcú na území bratislavskej mestskej časti Karlova Ves realizovať verejnoprospešný projekt, môžu do 15. februára 2022 predložiť žiadosť o príspevok z participatívneho rozpočtu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %