Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
22.05.2021 08:05

Kaštieľ v Brodzanoch dostane nový vzhľad


Snímka zdroj: turistika.cz


Brodziansky kaštieľ, v ktorom sídli Slovanské múzeum A. S. Puškina, dostane novú fasádu. Sanáciou základov a obvodového muriva sleduje Slovenská národná knižnica (SNK), ktorá má kaštieľ v okrese Partizánske v správe, odstránenie vlhkosti na vonkajších i vnútorných stenách budovy.


"Financie sme na to mali vyčlenené už v minuloročnom rozpočte, avšak z dôvodu vzniku pandémie ochorenia COVID-19 sme akciu presunuli na tento rok. Verím, že sa práce podarí zrealizovať tak, aby sa obmedzenia dotkli čo najmenšieho počtu návštevníkov," uviedla generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.       

V druhom polroku plánuje SNK podľa nej opraviť strechu a položiť novú strešnú krytinu aj na Friesenhofovej knižnici. "To však nijako neovplyvní plánované podujatia ani návštevu múzea,“ podotkla.

Sanácia základov a obvodového muriva je nevyhnutná pre dlhodobé vlhnutie konštrukcie a bude sa robiť až do výšky štyroch metrov od úrovne terénu. "Neodborné ošetrenie múrov v 80. rokoch minulého storočia, keď kaštieľ prešiel poslednou výraznou rekonštrukciou, spôsobilo vzlínanie vlhkosti a následnú degradáciu omietok zasolením," spomenula Štefanides-Mažáriová.       

Problém podľa nej znásobovali aj dobudované toalety v suteréne objektu a záhradná terasa, ktoré so súhlasom Krajského pamiatkového úradu Trenčín zbúrajú a odstránia. Nové toalety, aj pre imobilných návštevníkov, SNK vybudovalo v roku 2019.       

"Práce sa začali koncom apríla, keď v okolí budovy múzea pribudlo lešenie a začalo sa s osekávaním vnútorných a vonkajších omietok. Pozdĺž základov sa následne osadí drenážny systém, ktorý bude odvádzať vlhkosť, súbežne budú realizované aj reštaurátorské práce, a to najmä na kamenných portáloch v interiéri a v strielňach," priblížila Štefanides-Mažáriová. Po dôkladnom preschnutí sa podľa nej objekt zakonzervuje fasádou, ktorú zavŕši nový farebný náter celej budovy. "Rekonštrukcia v hodnote približne 170.000 eur by mala byť hotová do konca novembra tohto roka," dodala.

O tom, či si rekonštrukcia vyžiada dočasné uzatvorenie múzea, rozhodne SNK v najbližších týždňoch.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2016
V Šimonovanoch otvorili jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku
Vodný hrad v Partizánskom, jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku svojho druhu, slávnostne otvorili a sprístupnili verejnosti.
viac
26.03.2019
Poľovnícke slávnosti sa budú konať tento rok v kaštieli Betliar
Celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta, ktoré sa každoročne konajú v obci Svätý Anton v Banskoštiavnickom okrese, sa tento rok výnimočne uskutočnia v kaštieli Betliar v okrese Rožňava. Dôvodom je rekonštrukcia, ktorá tento rok svätoantonský kaštieľ čaká.
viac
22.01.2020
V kaštieli vo Finticiach sprístupnili erbovú sálu rodu Dessewffyovcov
Erbovú sálu rodu Dessewffyovcov, ktorá v minulosti slúžila na reprezentačné účely, sprístupnili vo štvrtok po rekonštrukcii pre verejnosť. Nachádza sa v kaštieli v obci Fintice v okrese Prešov.
viac
21.02.2020
Chátrajúci kaštieľ vo Veličnej čaká obnova
Chátrajúci kaštieľ z 18. storočia vo Veličnej v okrese Dolný Kubín čaká rekonštrukcia. Obec získala všetky stavebné povolenia a plánuje sa uchádzať o financie z rôznych fondov či z ministerstva kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %