Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
24.05.2022 07:45

KSK podporuje aktivity ZMOS-u, do štrajku sa však priamo nezapája


Ilustračná snímka: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) podporuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v jeho aktivitách v súvislosti so štrajkovou pohotovosťou, do štrajku sa však priamo nezapája. O téme plánuje rokovať na stretnutí Združenia samosprávnych krajov SK 8. Uviedla to hovorkyňa KSK Anna Terezková.


"Pripravované vládne opatrenia môžu vo výraznej miere negatívne ovplyvniť aj rozpočet nášho kraja, keďže ich zdrojom financovania má byť daň z príjmu fyzických osôb, ktorej podiel tvorí rozpočet samosprávnych krajov," povedala s tým, že ohroziť môžu rozsah a kvalitu služieb, ktoré poskytujú kraje, ako napríklad oblasť sociálnej starostlivosti, stredného školstva či správy ciest II. a III. triedy.

Stretnutie Združenia samosprávnych krajov SK 8 by sa podľa jej slov malo konať na budúci týždeň. "Po ňom budú známe ďalšie kroky samosprávnych krajov," doplnila Terezková.

ZMOS vstúpilo v súvislosti s návrhmi z dielne rezortu financií, ale aj pre dlhodobý prístup štátu voči samosprávam, od 19. mája do štrajkovej pohotovosti a hrozí ostrým štrajkom. Podporu ZMOS-u vyjadrilo aj Združenie samosprávnych krajov SK 8. Únia miest Slovenska sa chce pre situáciu samospráv v čo najkratšom čase stretnúť s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Ministerstvo financií sa ohradzuje voči tvrdeniam samospráv. Argumentuje dátami k výnosom z podielových daní, pripravenými kompenzačnými opatreniami a poukazuje tiež na prebytok bežných rozpočtov miestnych i krajských samospráv za rok 2021. Tvrdí taktiež, že zástupcom samospráv predstavilo a ponúklo kompenzačné mechanizmy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2022
PSK podporuje aktivity ZMOS, obáva sa ohrozenia financovania verejných služieb
Prešovský samosprávny kraj (PSK) plne podporuje aktivity Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Stotožňuje sa s obavami z vážneho ohrozenia financovania verejných služieb poskytovaných samosprávami. Pre TASR to uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
viac
21.05.2022
Hriňová po výzve ZMOS vstúpila do štrajkovej pohotovosti
Mesto Hriňová v Detvianskom okrese sa pripojilo k Združeniu miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vstúpilo do štrajkovej pohotovosti. V piatok to potvrdil primátor mesta Stanislav Horník.
viac
21.05.2022
Mestá Stropkov a Svidník sa pripájajú k štrajkovej pohotovosti
Mestá Stropkov a Svidník sa pripájajú k štrajkovej pohotovosti, ku ktorej ich vyzvalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ide o reakciu na vládne návrhy, ktoré výrazne zasiahnu do rozpočtov samospráv, ale aj na dlhodobý prístup štátu voči mestám a obciam.
viac
24.05.2022
Obce regiónu Jaslovské Bohunice sa pridali k štrajkovej pohotovosti
Obce a mestá, združené v Združení miest a obcí (ZMO) región JE Jaslovské Bohunice, podporujú vyhlásenú štrajkovú pohotovosť a aktivity Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na protest proti návrhom na zníženie daňových príjmov mestám a obciam z dielne rezortu financií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %