Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.09.2022 04:15

Na 29. ročníku jarmoku sa pokúsia vytvoriť rekord, treba prísť v kroji


Banner.


Banánovým behom žiakov štartuje vo štvrtok (29. 9.) v Starej Ľubovni 29. ročník tradičného Ľubovnianskeho jarmoku. Vedúca odboru školstva, kultúry, športu a mládeže na tamojšom mestskom úrade Eva Kollárová uviedla, že pripravený je bohatý program.


V sobotu 1. októbra sa organizátori pokúsia vytvoriť ustanovujúci rekord a na jednom mieste sústrediť najviac jarmočníkov v kroji.

"Ide o jedinečnú iniciatívu Občianskeho združenia Kultúra so srdcom, mesta a za podpory Prešovského samosprávneho kraja, ktorá má okrem iného aj charitatívny rozmer. Za každý sčítaný kroj, aj detský, organizátori venujú jedno euro rodine alebo dieťaťu so zdravotným hendikepom," upozornila Kollárová. Stačí sa obliecť do kroja alebo jeho časti a prísť v sobotu na jarmok. Sčítanie bude od 11.30 do 14.30 h pod dohľadom sčítacieho komisára. Rekord bude následne zapísaný v Slovenskej knihe rekordov.

Program bude rozdelený medzi hlavné pódium pred Okresným úradom a tribúnou na Námestí sv. Mikuláša. "Návštevníci sa môžu tešiť na Ľubovnianske strašidlá a upálenie Gašpareka, slávnostné otvorenie jarmoku bude v sobotu od 16.30 h, vystúpia na ňom napríklad aj sólisti opery Štátneho divadla Košice," priblížila Kollárová. Až do nedele sa návštevníkom predstaví niekoľko folklórnych skupín, pripravený je aj program pre deti, či vystúpenia skupín Hrdza, Peter Bič Project a Kaliho. "Každoročne rozširujeme aj Uličku remesiel, ktorá bude tento rok na Námestí sv. Mikuláša. Tam si návštevníci budú môcť pozrieť ukážky tradičnej výroby viac ako 70 ľudových remeselníkov," upozornila Kollárová.

Súčasťou programu sú aj Hubertovské slávnosti v skanzene pod Hradom Ľubovňa, oslava sviatku svätého Huberta s poďakovaním za dary prírody sa tam uskutoční v nedeľu 2. októbra. Podujatie je oficiálnym ukončením letnej sezóny na hrade. Pripravený je slávnostný sprievod a pasovanie nového lovca, slávnostná svätá omša a prezentácia poľovníctva.

"Ľubovniansky jarmok je najväčším a najznámejším podujatím v meste, ktoré láka tisícky návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia. Aktuálny ročník je o to výnimočnejší, že sa koná v čase, keď si Stará Ľubovňa pripomína 730. výročie od prvej písomnej zmienky," uzatvára Kollárová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Miestna občianska poriadková služba čoskoro začne činnosť aj v Starej Ľubovni
Projekt „Zriadenie miestnej občianskej poriadkovej služby v Starej Ľubovni (MOPS)“ sa posúva do ďalšej etapy, ktorou je samotná činnosť miestnej občianskej poriadkovej služby. Už od 1. decembra 2017 začnú jej členovia aktívne pôsobiť na celom území mesta.
viac
23.06.2022
V piatok sa začína jubilejný 30. ročník Vrábeľského jarmoku
Mesto Vráble otvorí v piatok 24. júna jubilejný 30. ročník tradičného Vrábeľského jarmoku. Bohatý sprievodný program vrátane hudobných vystúpení prvýkrát spestrí farmársko-remeselná ulička.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
21.09.2023
Stará Ľubovňa: V meste štartuje 30. ročník tradičného jarmoku
V Starej Ľubovni vo štvrtok štartuje jubilejný 30. ročník tradičného jarmoku. Vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na mestskom úrade Eva Kollárová TASR informovala, že na návštevníkov čaká až do nedele (24. 9.) bohatý kultúrny program na dvoch pódiách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %