Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
26.05.2022 03:20

Po 40 rokoch obnovia čistiareň odpadových vôd, zvýši sa aj jej kapacita


Ilustračná snímka: (tasr).


Po približne 40 rokoch prejde čistiareň odpadových vôd (ČOV) v Levoči rekonštrukciou a vznikne tak úplne nová. Podtatranská vodárenská spoločnosť totiž získala nenávratný finančný príspevok z operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške viac ako 4,44 milióna eur.


Investičný riaditeľ Podtatranskej vodárenskej spoločnosti Štefan Bukovič uviedol, že v rámci projektu sa vybudujú úplne nové objekty, časť starých stavieb sa využije taktiež.

"Vybuduje sa nové hrubé aj jemné prečistenie, nové aktivačné nádrže, zlepší sa odstraňovanie dusíka a fosforu, dobuduje sa odvodňovacia linka a kanálové hospodárstvo. Okrem toho sa zvýši účinnosť čistenia odpadových vôd, zlepší kvalita vyčistenej vody vypúšťanej do recipientu a zvýši sa aj možnosť napojenia nových obyvateľov o približne 1000," priblížil Bukovič. Celkové oprávnené náklady na výstavbu dosiahnu takmer päť miliónov eur.

Levoča je posledné väčšie okresné mesto na Spiši, ktoré doposiaľ nemá zrekonštruovanú čistiareň. "Sme radi, že sa to posunulo a k rekonštrukcii dôjde. Predpokladáme vyššiu kvalitu čistenia odpadových vôd v meste Levoča i v mestských častiach, ktoré sú na čistiareň napojené," uviedol primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Na ČOV je podľa neho v súčasnosti napojených približne 97 percent domácností. "Paralelne so stavebnými prácami bude v prevádzke stará čistiareň, takže nijaké obmedzenia obyvatelia počas výstavby nepocítia," ubezpečil Bukovič.

V súčasnosti je už ukončený proces verejného obstarávania a s prácami by sa malo začať v priebehu júna. Zmluvný termín ukončenia projektu je 24 mesiacov od odovzdania staveniska, Bukovič však verí, že sa to podarí dokončiť aj skôr. "Je dobré počasie, takže to chceme využiť, aby práce pokročili. O realizáciu zámeru sme sa snažili približne desať rokov, v predchádzajúcich dvoch žiadostiach o nenávratný finančný príspevok sme neboli úspešní pre nedostatok zdrojov, takže je úspech, že sa to podarilo," skonštatoval Bukovič.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2021
V obci Nová Dedinka plánujú vybudovať čistiareň odpadových vôd
V Novej Dedinke v Seneckom okrese plánuje obec vybudovať čistiareň odpadových vôd (ČOV). Umiestnená má byť pri regionálnej ceste III/1062, zhruba 200 metrov od najbližšej bytovej zástavby v extraviláne obce.
viac
27.01.2022
Ďalšiu časť Námestia Majstra Pavla zrekonštruovali, je z nej pešia zóna
Primátor mesta Miroslav Vilkovský pri príležitosti slávnostného otvorenia obnovenej časti uviedol, že rekonštrukciou prešla východná strana námestia od komunikácie medzi Bazilikou sv. Jakuba a mestským úradom po severnú časť vrátane chodníka na Košickej ulici po križovatku s Mäsiarskou ulicou.
viac
18.02.2022
Levoča si na obnovu ciest a chodníkov vezme úver vo výške 1,18 milióna eur
Špitálsku ulicu v Levoči mesto zrekonštruuje z úverových zdrojov, poslanci na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva odsúhlasili aj obnovu ďalších úsekov.
viac
21.10.2022
V centre sociálnych služieb vybudovali čistiareň odpadových vôd
V areáli Centra sociálnych služieb v Rohove, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), bola vybudovaná nová čistiareň odpadových vôd, ktorá aktuálne funguje v skúšobnej prevádzke. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %