Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.12.2021 08:35

Rekonštrukcia námestia v Levoči si vyžiadala viac ako 1,2 milióna eur


Snímka zdroj: (eurovia.sk).


Druhá etapa rekonštrukcie Námestia Majstra Pavla v Levoči si vyžiadala viac ako 1,2 milióna eur. Práce, ktoré trvali od mája, boli ukončené v uplynulých dňoch. Informovala o tom PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti Eurovia SK, ktorá práce realizovala, Simona Tančáková.


Prestavba námestia pozostávala najmä z komplexnej rekonštrukcie infraštruktúry, vodovodov, kanalizácie, silnoprúdových a slaboprúdových rozvodov, ako aj verejného osvetlenia.

"Boli zrekonštruované povrchy niektorých ciest či chodníkov a osadené prvky drobnej architektúry. Zahŕňajú napríklad cyklistický stojan, informačný prvok, smetné koše, demontovateľný stĺpik bariéry, mrežu výsadbovej misy, či zvislú mrežu kmeňa stromu a zábradlie," povedala Tančáková.

Základné materiály prvkov drobnej architektúry boli, ako povedala, vybrané tak, aby boli charakteristické pre danú lokalitu – kované železo, kameň - pieskovec, drevené prvky v masívnej forme a sklo. Riešené sú v súčasnom dizajne so snahou vyhnúť sa výrazu replík.

"Ako vrchná konštrukčná vrstva chodníkov pozdĺž domoradí meštianskych domov bola použitá rovnaká žulová dlažba, aká bola osadená pri predchádzajúcej etape. Pre oneskorenú dodávku materiálu, ktorú spôsobila pandémia, sme prijali všetky opatrenia, ktoré viedli k dodržaniu termínu ukončenia prestavby námestia,“ vysvetlila Tančáková.

Súčasťou stavebných prác bolo aj vypracovanie archeologického prieskumu, ktorý bude slúžiť ako dokumentácia historicky významných objektov, ktoré sa nachádzali na námestí pod jeho povrchom.

Druhá etapa komplexnej rekonštrukcie námestia sa týkala východnej strany námestia od komunikácie medzi Bazilikou sv. Jakuba a mestským úradom po severnú časť námestia vrátane chodníka na Košickej ulici.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2017
Mesto sa vráti do čias Liptovskej stolice
Slávni župani, obyvateľstvo v dobových kostýmoch a dianie v Liptovskej župe spred 340. rokov zaplaví ulice Liptovského Mikuláša počas blížiacich sa Stoličných dní.
viac
03.02.2019
Levoča má v pláne v tomto roku zrealizovať viacero investícií
Mesto Levoča chce aj v tomto roku pokračovať v rekonštrukcii Námestia Majstra Pavla. Vlani sa začalo s prestavbou v rámci druhej etapy časťou A s rozpočtom na úrovni 510.000 eur.
viac
13.05.2021
Levoča pokračuje v rekonštrukcii Námestia Majstra Pavla
Slávnostným poklepaním základného kameňa stavby v stredu (12. 5.) v popoludňajších hodinách spustilo mesto Levoča druhú etapu prestavby Námestia Majstra Pavla.
viac
27.01.2022
Ďalšiu časť Námestia Majstra Pavla zrekonštruovali, je z nej pešia zóna
Primátor mesta Miroslav Vilkovský pri príležitosti slávnostného otvorenia obnovenej časti uviedol, že rekonštrukciou prešla východná strana námestia od komunikácie medzi Bazilikou sv. Jakuba a mestským úradom po severnú časť vrátane chodníka na Košickej ulici po križovatku s Mäsiarskou ulicou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %