Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.09.2022 02:25

Rodičov detí v materských školách nečakajú žiadne významné zmeny


Ilustračná snímka.


Rodiča dieťaťa v materskej škole v súvislosti s novým školským rokom nečakajú žiadne významné zmeny. Zvýšené požiadavky na spoluprácu rodičov s materskou školou možno očakávať v súvislosti s plnením povinného predprimárneho vzdelávania.


Uviedol to odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Rodičia musia dbať o riadnu a pravidelnú dochádzku detí plniacich povinné predprimárne vzdelávanie do materskej školy," uviedol rezort školstva. Ako doplnili z ministerstva, rodičia detí plniacich povinné predprimárne vzdelávanie individuálnou formou na základe žiadosti rodiča by sa mali počas školského roka priebežne kontaktovať s kmeňovou materskou školou v záujme dosiahnutia optimálnej pripravenosti ich dieťaťa na základnú školu. Všetkým rodičom ministerstvo radí, aby na základe odporúčania príslušnej materskej školy, spolupracovali so zariadeniami poradenstva a prevencie.

Ministerstvo školstva uviedlo, že v novom školskom roku učitelia materských škôl budú môcť v plnej miere využívať dostupné didaktické a metodické materiály a produkty. "Riaditelia materských škôl musia vo svojej riadiacej činnosti dbať o dodržiavanie podmienok organizácie výchovy a vzdelávania v súlade s vyhláškou o materskej škole a riadiť sa ustanoveniami zákonov upravujúcich vzdelávanie v materských školách," ozrejmilo MŠVVaŠ SR.

Riaditelia materských škôl budú musieť podľa rezortu školstva nastaviť pravidlá vedenia výrazne zredukovanej pedagogickej a ďalšej dokumentácie materskej školy. "Materské školy budú v spolupráci so zákonnými zástupcami detí zlepšovať plnenie povinného predprimárneho vzdelávania individuálnou formou," dodali z ministerstva školstva.

V školskom roku 2022/2023 má do materských škôl nastúpiť asi 174 500 detí. Z toho približne 63 500 detí má byť v povinnom predprimárnom vzdelávaní.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2020
B. Gröhling si myslí, že koronakríza zmení školstvo trvalejšie
Koronakríza by mohla zmeniť slovenské školstvo trvalejšie, myslí si minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
11.05.2021
ZMOS na rokovaní s ministrom školstva
Koncom minulého týždňa sa uskutočnilo rokovanie zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska s ministrom školstva Branislavom Grohlingom. Spoločné rokovanie iniciovalo Združenie miest a obcí Slovenska.
viac
05.11.2021
Vzdelávanie učiteľov budú robiť učitelia a riaditelia z praxe
Vzdelávanie učiteľov čakajú kľúčové zmeny. Po novom ho budú realizovať samotní učitelia a riaditelia z praxe v regionálnych centrách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %