Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
01.08.2020 10:25

Štúrov park bude priehľadnejší a čistejší, pribudne aj nová aleja stromov


Snímka zdroj: (msú).


Po rekonštrukcii bude okolie parku v centre Zvolena vzhľadovo zjednotené so zvyškom námestia, dobudujú aj cyklistický chodník od Kostola sv. Alžbety k obchodnému centru Europa.


Práce na rekonštrukcii Parku Ľ. Štúra a jeho okolia pokračujú, ich súčasťou je aj riešenie zelene. Časť kríkov lemujúcich samotný park bude potrebné odstrániť, druhú - rozsiahlejšiu časť je v týchto dňoch šetrne presúvajú na iné miesto. Dôvodom zásahu nie sú iba stavebné práce, ale aj čistota a bezpečnosť.

Po rekonštrukcii bude okolie parku vzhľadovo zjednotené so zvyškom námestia, dobudovaný bude aj pás cyklistického chodníka vedúci od Kostola sv. Alžbety k obchodnému centru Europa. Z dôvodu rekonštrukčných prác je potrebné odstrániť krovité porasty rastúce pozdĺž múrikov pôvodného oplotenia. Zďaleka nie všetko sa však bude riešiť výrubom.

„Väčšiu časť kríkov bude opatrne vyberieme a prevezieme, aby skrášlila cintorín v Môťovej,“ vyjadril sa hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška. Samotná stavba pritom nie je jediným dôvodom odstránenia spomínaných drevín. „Žiaľ, najmä pás zelene na strane reštaurácie Alex nezriedka slúžil ako verejné toalety. Čo sa týka odpadu, tiež sme tam už našli všeličo. Predovšetkým však vyššie vyrastený krovinatý porast vytváral zákutie, ktoré priam lákalo problémových jednotlivcov,“ uviedol náčelník zvolenských mestských policajtov Juraj Chabada. Uvedený priestor by tak v budúcnosti mal ostať priehľadnejší aj z dôvodu bezpečnosti.

Park napokon nepríde o všetok krovinatý porast, na mieste bude ponechaných niekoľko ostrovčekov tvorených tisom. Zvolenčania sa tiež môžu tešiť na úplne novú aleju stromov v tesnej blízkosti samotného parku. „V časti ulice vedúcej popred spomínanú reštauráciu bude vysadených desať úplne nových jaseňov, čím vznikne aleja podobná tej, ktorá sa nachádza nižšie na námestí,“ dodal M. Svatuška.

V týchto dňoch vyšetrili aj zdravotný stav niekoľkých stromov vo vnútri parku, ktoré už na pohľad vyzerajú, že sa blížia ku koncu svojej životnosti. Hoci úplné výsledky budú známe až o niekoľko týždňov, už dnes je zrejmé, že niekoľko z nich je zvnútra natoľko napadnutých hnilobou, že ohrozujú chodcov. A tak budú pravdepodobne odstránené. Dobrou správou pre Zvolenčanov je, že ich výrub odborníci predpokladali už približne pred desiatimi rokmi a tak za ne už vtedy vysadili náhradu. V parku teda už dnes rastú dôstojní nástupcovia poškodených stromov.

Autor: (Martin SVATUŠKA, referent pre styk s verejnosťou)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
Mnohé stromy v Sade Janka Kráľa sú podľa mesta v zlom stave
Mnohé stromy v Sade Janka Kráľa v Bratislave sú aj pre dlhodobo zanedbávanú údržbu v zlom stave. Tvrdí to bratislavský magistrát s tým, že viaceré stromy trápia hlboko otvorené dutiny na kmeni či kostrových konároch, preschnutie koruny, hubové ochorenia i parazity.
viac
18.11.2020
Vynovený Štúrov park už sprístupnili verejnosti
Zvolenčanom sa po niekoľkých mesiacoch opäť otvára Štúrov park. Jeho obnova bola súčasťou tretej etapy rekonštrukcie tamojšieho Námestia SNP.
viac
02.03.2023
Parky napadol lykožrút a výrub stromov bol nevyhnutný, tvrdí mesto
Zvolenské parky napadol lykožrút, výrub stromov bol preto podľa mesta nevyhnutný. Informoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.
viac
11.07.2023
Mesto začína s obnovou parku na sídlisku Zlatý potok
Mesto Zvolen začína s obnovou parku Jozefa Dekréta Matejovie na sídlisku Zlatý potok. Práce sa začali odstraňovaním asfaltu zo starých chodníkov, ktorý bol na mnohých miestach popraskaný. Informoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %