Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.11.2018 09:20

V kaštieli sa súťažilo v pomalom fajčení fajky


pipeclub.sk


V kaštieli vo Svätom Antone sa v sobotu konala netradičná súťaž v pomalom fajčení fajky s názvom Zacharova fajka. Spojenie poľovníckeho múzea s týmto rozmarom nie je náhodné, riaditeľ múzea Marián Číž s úsmevom podotkol, že fajka tak akosi k poľovníkovi jednoducho prislúcha.


 "K poľovníkovi patrí 5F - fľaša, flinta, ferbľa (kartová hra, pozn. TASR), frajerka a fajka," priblížil vtipnú tradíciu.       

Pri tejto príležitosti bola vo výstavnej sále kaštieľa inštalovaná špeciálna výstava. Jana Slaná z múzea priblížila, že návštevníci na nej uvideli fajky, fajčiarske pomôcky, obrazy a grafiky zo zbierkového fondu múzea. Taktiež výstavu hlinených fajok slovenských výrobcov z obdobia konca 18. až do prvej polovice 20. storočia zo zbierkového fondu členov Pipe Club Nitra, ktorý bol aj organizátorom súťaže.       

Tí na svojej internetovej stránke informujú, že súčasťou podujatia bude aj položenie vencov a zapálenie sviečok na hroboch Karola Zachara a Rudolfa Môczika. Banskoštiavnický rodák Karol Zachar bol zakladateľom a výrobcom najznámejšej a poslednej dielne na výrobu hlinených fajok na Slovensku. Rudolf Môczik bol Zacharovým synovcom, ktorý v roku 1925 po jeho smrti prevzal dielňu do svojich rúk. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
Poľovníci budú opäť oslavovať Dni sv. Huberta
Už po 26. raz sa v areáli svätoantonského kaštieľa uskutočnia celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta. Konať sa budú v prvý septembrový víkend (3. a 4. 9.)
viac
09.01.2019
Kaštieľ láka aj novomanželov, múzeum pre nich pripravilo fotosúťaž
O svätoantonský kaštieľ majú tradične záujem aj mladomanželské páry, ktoré si prostredie dýchajúce históriou vyberú za sobášne miesto. V minulom roku si tu svoje "áno" povedalo 11 párov. Na zaľúbené dvojice myslia v rámci ponuky podujatí aj miestni múzejníci.
viac
30.04.2019
Deň Svätého Floriána v Trnave
Pri príležitosti 150. výročia vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave, ktorý po Šoprone (1866) a Bratislave (1867) bol tretím najstarším zborom v Uhorsku, sa v tomto roku uskutočnia oslavy svätého Floriána aj v Trnave. Sú pokračovaním a zavŕšením osláv z konca novembra 2018.
viac
08.03.2023
Múzeum vyhlásilo súťaž o najkrajšiu kraslicu, prihlásiť sa môže ktokoľvek
Horehronské múzeum v Brezne vyhlásilo druhý ročník súťaže Veľkonočná pisanka, ktorej cieľom je prezentovať výrobcov kraslíc a podporiť i pomôcť uchovávať tradičné ľudové remeslá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %