Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.09.2020 04:10

V kraji bude opäť Gruntovačka, upratovať môže každý


Ilustračná snímka.


V Banskobystrickom kraji bude už po piaty raz akcia s názvom Gruntovačka. V dňoch 18. a 19. septembra sa uskutoční tak, ako tento projekt od začiatku nastavili.


Ľudia sa stretnú, strávia spoločné chvíle a upracú vybrané lokality po turistickej sezóne. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus (KOCR BBKT).      

Zapojiť sa môže každý, stačí si vybrať región, mesto alebo miesto. V rámci regiónu stredné Slovensko môžu záujemcovia gruntovať v meste Banská Bystrica v lesoparku Laskomer a v Španej Doline sa účastníci zamerajú na Banský náučný chodník. „Pre veľký záujem škôl pribudla ešte ďalšia lokalita na upratovanie, Sásovská dolina. Región Horehronie sa rozhodol pratať lokality v meste Brezno a v obci Telgárt, kde sa zamerajú na prameň Hrona,“ spomenula.      

V Banskej Štiavnici budú ľudia čistiť náučný chodník Glanzenberg a bude to spojená akcia škôl aj dobrovoľníkov. Región Novohrad si vybral do Gruntovačky mesto Veľký Krtíš so sídliskom Viničky a čistiť budú stredoškoláci z Veľkého Krtíša. „Sklené Teplice z regiónu Gron sa zapoja vďaka základnej škole, kde sa zúčastnia nielen žiaci, účasť sľúbili aj niektorí rodičia. Obec Rudno nad Hronom poňalo Gruntovačku v duchu spájania komunity a pre účastníkov uvaria guláš,“ pokračuje Jóbová s tým, že región Gemer podporia v gruntovaní obec Rákoš a mesto Tornaľa. Tam si ľudia vybrali prírodné vodné žriedlo Gemerky.      

Projekt krajskej Gruntovačky, ktorý vznikol na jeseň v roku 2018, stojí na viacerých nosných pilieroch. V prvom rade sa organizácie cestovného ruchu v kraji rozhodli upratať vybrané turistické lokality po letnej sezóne. Druhou nosnou myšlienkou je, že udržateľný turizmus ide ruka v ruke so zodpovedným prístupom k životnému prostrediu.      

Bilancia vlaňajšej jesennej akcie je viac ako 20.000 litrov vyzbieraného odpadu, takmer 42 kilometrov vyčistených turistických chodníkov a desať turistických a rekreačných lokalít v celom Banskobystrickom kraji. Zúčastnilo sa na nej 400 dobrovoľníkov z radov základných alebo stredných škôl, rôznych združení alebo individuálnych dobrovoľníkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
Projekt Vezmi si ma: Komunálny odpad do prírody nepatrí
Počas prechádzok v prírode, ktoré nám dnešný život – skomplikovaný koranavírusom – dovoľuje, je možné zmysluplne využiť čas aj tak, že vyčistíme okolie od porozhadzovaných odpadkov.
viac
28.09.2020
Dobrovoľníci vyčistili okolie rieky Parná od nahromadeného odpadu
Posunúť Slovensko k ekologickej zodpovednosti, bezodpadovosti a udržateľnému spôsobu života bolo cieľom aktivity Zaži čisté rieky, v rámci ktorej sa aktivisti na celom Slovensku zamerali na vodné toky.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
16.09.2022
V Horných Hámroch vzniká nový eko areál Pekný les
V Horných Hámroch v okrese Žarnovica vzniká nový eko areál Pekný les. Areál v tesnej blízkosti križovatky nových cyklotrás v Kľakovskej doline buduje nezisková organizácia Stefani.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %