Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.06.2022 08:25

V obci stavajú multifunkčné centrum, získali naň dotáciu


Stráne pod Tatrami.


Obec Stráne pod Tatrami v Kežmarskom okrese získala dotáciu z Fondu na podporu športu na výstavbu multifunkčného centra v blízkosti rómskej osady vo výške 350 000 eur. Starosta Rastislav Sloveňák potvrdil, že výstavba už prebieha od apríla a centrum by malo byť hotové do leta budúceho roka.


"My sme vlani na projekt spolu s partnermi Centrom voľného času Rakúsy, obcou Rakúsy a Súkromnou spojenou školou Biela voda, získali dotáciu z nórskych fondov vo výške 952.000 eur. Okrem výstavby multifunkčného centra sa zakúpili napríklad stroje na cvičenie, spotrebiče, hradia sa z toho tiež mzdy terénnych pracovníkov, je tam zahrnutá aj podpora vzdelávania a psychologické poradenstvo," vymenoval Sloveňák.

Náklady na výstavbu samotného multifunčného centra, v ktorom sa budú nachádzať komunitný priestor, dielne, telocvičňa využiteľná na kultúru i šport a vonkajšie ihriská, sa vyšplhajú takmer na 1,2 milióna eur. "Vlani nám z fondu dotáciu neschválili, takže sme si vzali úver, vďaka schválenému grantu budeme môcť čerpať úver v menšej sume. Uvidíme, ako sa zdvihnú ceny materiálu, či nebude nutné zvyšovať rozpočet," dodal starosta obce, v ktorej v súčasnosti žije približne 2460 ľudí. V doobedňajších hodinách bude centrum slúžiť obci a miestnej škole, poobede ho chcú využiť na komerčné účely. Starosta predpokladá, že o služby centra bude veľký záujem.

Cieľom projektu je prispieť k zlepšeniu prístupu zraniteľných detí a mládeže zo znevýhodnených oblastí k širšiemu okruhu mimoškolských činností. Aktivity sú zamerané na zlepšenie ich osobného rozvoja a poskytnutie zručností zvyšujúcich ich šance uspieť v spoločnosti. Viac ako 90 percent obyvateľstva Strání pod Tatrami tvorí rómska komunita.

Okrem toho obec získala z európskych fondov na výstavbu chodníkov 420 000 eur, práce v súčasnosti realizujú cez sociálny podnik. "Ďalších 90 000 eur je dotácia na výtokové stojany na vodu, ktoré fungujú na čip. Opravíme vďaka tomu aj časť vodovodu v dedine," doplnil starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.03.2020
Mesto vybuduje vďaka eurofondom nové komunitné centrum
V podtatranskom mestečku Spišská Belá začnú čoskoro s výstavbou komunitného centra. Zámer schválili tamojší poslanci ešte v máji 2018.
viac
26.04.2021
Nová cyklotrasa spojí priemyselný park so sídliskom Rybníky a centrom
Mesto Levice vybuduje novú mestskú cyklotrasu spájajúcu priemyselný park Géňa so sídliskom Rybníky, centrom mesta a obchodným centrom na severe mesta.
viac
18.02.2022
ZMOS upozorňuje rezort školstva, že nejasnosti spôsobujú komplikácie
Združenie miest a obcí Slovenska požiadalo v druhej polovici januára rezort školstva o usmernenie v súvislosti s novelou Zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú parlament schválil tesne pred koncom minulého roka.
viac
14.11.2022
Mesto opäť hľadá stavebníka multifunkčného centra
Mesto Snina vyhlásilo výzvu na predkladanie ponúk na výstavbu Open Sports Center Multifunkčné centrum. Vyplýva to z oznámenia zverejneného vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %