Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.06.2022 03:20

V Revúcej sa v sobotu uskutoční otvárací ceremoniál Mesta kultúry 2022


Mesto Revúca.


V Revúcej sa v sobotu (18. 6.) uskutoční otvárací ceremoniál Mesta kultúry 2022 s názvom "Prepnutí na Revúcu alebo V obývačke u Reussovcov".


Celodenná slávnosť prinesie bohatý kultúrny program, pochod mestom, workshopy, výstavy i večernú multižánrovú show s desiatimi obrazmi z histórie Revúcej. Za organizátorov podujatia o tom informoval Martin Pižem.

Otvárací ceremoniál odštartuje už o 9.40 h pochodom mesta, na ktorom sa zúčastnia všetci účinkujúci v programe. Počas dňa sa budú môcť Revúčania a návštevníci mesta tešiť na stretnutia s viacerými osobnosťami kultúrneho a spoločenského života, ktoré sú spojené s Revúcou a regiónom Gemer.

V rámci celodenného podujatia je pre návštevníkov pripravený hudobný program či divadelné predstavenia. Na nosnú tému projektu Prepni na Revúcu spojenú s historicky prvým sci-fi románom Hviezdoveda, ktorého autorom bol revúcky rodák Gustáv Reuss, nadviaže prednáškou obohatenou o hudobné ukážky s názvom Hudba a vesmír muzikológ Peter Katina.

Vyvrcholením otváracieho ceremoniálu bude večerný multižánrový program s názvom V obývačke u Reussovcov. Prepojením hudby, tanca a herectva predstaví desať obrazov histórie Revúcej a zároveň témy projektu Prepni na Revúcu. V rámci neho samospráva pripravila približne 150 podujatí, ktoré potrvajú až do 31. mája 2023.

"Súbežne s otváracím ceremoniálom bude na Námestí slobody slávnostne otvorený nový komunitný priestor, ktorý sa stane na celých 12 mesiacov dejiskom kultúrnych podujatí a kontaktným miestom Mesta kultúry s verejnosťou," dodal Pižem.

Revúca je štvrtým mestom s národným titulom Mesto kultúry. V minulosti ho získala Banská Štiavnica, Nové Zámky a Stará Ľubovňa. Cieľom programu Mesto kultúry je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom. Grantový program Mesto kultúry vyhlasuje Fond na podporu umenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2021
Revúca sa chce stať Mestom kultúry 2022
Oživiť verejné priestory Revúcej a jej partnerských obcí v Gemeri cez umenie a kultúru je cieľom kandidatúry tohto okresného sídla na Mesto kultúry 2022.
viac
26.10.2021
Titul Mesto kultúry 2022 získala Revúca
Mestom kultúry 2022 bude Revúca. V grantovom programe Fondu na podporu umenia (FPU) o tom v pondelok (25. 10.) rozhodla hodnotiaca komisia.
viac
25.05.2022
Revúca chce Mesto kultúry 2022 využiť na rozvoj cestovného ruchu
Podujatia v rámci projektu Revúca - Mesto kultúry 2022 môžu intenzívnejšie pomôcť cestovnému ruchu i rastu pracovných príležitostí v meste i regióne. Pri stredajšej prezentácii pripravenej série podujatí to uviedol primátor mesta na Gemeri Július Buchta.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %