Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.01.2020 02:10

Viliam Ruttkay-Nedecký - 128. výročie narodenia


Viliam Ruttkay-Nedecký: Jesenná krajina


Viliam Ruttkay-Nedecký, slovenský maliar, pedagóg sa narodil 14. 1. 1892 v Príbovciach. Jeho korene siahajú do starého turčianskeho šľachtického rodu.


Študoval na gymnáziu v Martine, v rokoch 1911 až 1914 na výtvarnej akadémii v Budapešti na Vysokej škole výtvarných umení v Budapešti u profesorov Révész, Réti, Bosznay. Štúdia musel však kvôli vypuknutiu prvej svetovej vojny prerušiť a narukovať do armády.  Štúdium ukončil po vojenskej službe v roku 1919, ale vzdelanie si dopĺňal zahraničnými študijnými cestami vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku a Poľsku. Od roku 1919 žil trvalo v Turci. Od roku 1927 pôsobil ako profesor kreslenia na stredných školách a neskôr ako výtvarník v slobodnom povolaní. V roku 1958 sa postaral o založenie Oblastnej galérie v Banskej Bystrici a v rokoch 1958-1967 pôsobil ako jej prvý riaditeľ.

V jeho tvorbe nachádzame impresionizmus, svoje začiatky venoval krajinkám a od nich prešiel na figurálne kompozície, žánrové portréty a zátišia.

Hoci väčšinu obrazov maľoval v pochmúrnych farbách, vedel využiť aj kontrast farieb. Okrem obľúbenej hnedej rád používal aj odtiene červenohnedej a fialovej. A tieto farby príležitostne dopĺňal o sýtozelenú. Dobrý ohlas získal  v žánrových portrétoch tulákov a Cigánov, kde spájal zmysel pre sociálnu pravdivosť a až drsnosť videnia s romantizujúcim podtextom. Charakteristické sú pre jeho tvorbu najmä zátišia, v ktorých dosahuje kultivovanosť cítenia a svojráznosť atmosféry. Má charakteristický pádny, výrazný rukopis a nadväzuje na tradíciu šerosvitu. Jeho obrazy sú zemito prosté a len minimálne využívajú  možnosť pôsobivejšieho farebného alebo svetelného kontrastu. Pri maľovaní využíval olejové farby, ale používal aj temperové a tiež techniku kreslenia tušom.

Bol účastníkom mnohých kolektívnych domácich aj zahraničných výstav (Košice, Martin, Lučenec, Bratislava, Budapešť, Drážďany, Viedeň, New York). Samostatnú výstavu mal v roku 1931 v Žiline a súbornú výstavu mal v roku 1962 v Banskej Bystrici.

Pracoval aj v odbore scénického výtvarníctva a propagačnej grafiky. Bol členom mnohých spolkov, Spolku slovenských umelcov, Umeleckej besedy slovenskej a po roku 1945 spolku Trojštít. V roku 1949 bol jedným zo zakladateľov oblastnej pobočky Zväzu slovenských výtvarných umelcov v Martine, kde vykonával viaceré funkcie.

Viliam Ruttkay-Nedecký zomrel 30.  5. 1967 v Banskej Bystrici a je pochovaný na Národnom cintoríne v Martine v hrobe starej matky Lujzy Ruttkayovej-Nedeckej, rod. Veličovej (1834-1912).

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2016
V Domici sa môžu návštevníci previezť po jaskynných vodách
Jaskyňa Domica ponúka návštevníkom prehliadkovú plavbu po jaskynnej riečke. Obnovili ju po dvoch rokoch. Pre nedostatok vody ju nemohli realizovať.
viac
08.09.2017
Dni slovenských cestárov 2017
Slovenská cestná spoločnosť organizuje v dňoch 12. – 13. októbra 2017 v Patinciach už XXII. ročník Dní slovenských cestárov.
viac
09.09.2018
Banská Bystrica ožila folklórom
Nultý alebo prvý ročník - v tom sa viaceré zdroje rozchádzajú, ale v podstate je to jedno. To sa časom utrasie. Vidieť však takmer tritisíc ľudí v kroji na Námestí SNP v Banskej Bystrici, počas významného Radvanského jarmoku, je len ťažko opísateľný zážitok.
viac
21.08.2019
Kosiť menej a inak
Slovenský ochranársky snem (S-O-S) vyzýva predstaviteľov slovenských miest a obcí na zmenu prístupu k úprave trávnatých plôch
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %