Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.10.2019 04:05

Vláda schválila financie na sanáciu Spišského hradu


Spišský hrad, snímka (tasr)


Najväčší hradný komplex strednej Európy sa dočká svojej obnovy.Z iniciatívy ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej vláda schválila Návrh na finančné zabezpečenie sanácie havarijného stavu Spišského hradu – románsky palác a západné paláce.


Spišský hrad je jedinečným príkladom vývoja hradnej architektúry nielen v regióne, ale aj v celoslovenskom a svetovom kontexte. Nedostatočné finančné pokrytie priebežných a nevyhnutných opráv vyústili do havarijného stavu viacerých objektov hradného komplexu. Prijatie urýchlených a účinných opatrení na záchranu si vyžaduje v súčasnosti najmä románsky palác a západné paláce. Hrozí zrútenie múrov, klenieb a dočasných zaisťovacích konštrukcií, ktorých viacnásobná výmena a skončená životnosť neumožňuje ďalšie opätovné použitie.

Ministerstvo kultúry SR vzhľadom na tento akútny stav neodkladne vypracovalo Návrh na finančné zabezpečenie sanácie havarijného stavu Spišského hradu – románsky palác a západné paláce,ktorý dnes na výjazdovom rokovaní v Kežmarku odsúhlasila vláda SR. „Zdôraznila som, že je potrebné neodkladne začať s prácami na hradnom brale, Románskom paláci a západných palácoch, pretože ich skutočná deštrukcia sa stáva takmer nezvratnou. Iba urýchlené začatie sanačných prác môže zabrániť ich nenávratnému poškodeniu,“ informovala ministerka Ľubica Laššáková.

Celková výška finančných prostriedkov potrebných na financovanie projektu Sanácia havarijného stavu Spišského hradu – románsky palác a západné paláce bude predstavovať 4 820 000 eur. Požiadavku na financovanie projektu Sanácia havarijného stavu Spišského hradu predložilo ministerstvo kultúry v Návrhu rozpočtu do roku 2022 v rámci návrhu prioritných výdavkových titulov. Prostriedky budú na základe schváleného materiálu pridelené realizátorovi projektu v závislosti od možností rozpočtu kapitoly ministerstva kultúry.

Spišský hrad je národnou kultúrnou pamiatkou zapísanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Od roku 1993 je vedený aj v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, ako súčasť zápisu Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia. Je aj súčasťou územia európskeho významu Travertíny pri Spišskom Podhradí (NATURA 2000).

Ministerstvo kultúry SR, pod vedením ministerky Ľubice Laššákovej, si svedomite plní úlohy v oblasti starostlivosti o kultúrne dedičstvo. Okrem sanácie Spišského hradu zabezpečuje v súčasnosti viaceré investične náročné projekty, napr. komplexnú revitalizáciu hradu Krásna Hôrka, rekonštrukciu a dostavbu Slovenskej národnej galérie, rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky a prevádzkových priestorov Štátnej opery v Banskej Bystrici a iné.

Autor: (ts-mksr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2018
Spišský hrad po zime opäť otvára svoje brány pre verejnosť
Najnavštevovanejší slovenský hrad po zime opäť otvára svoje brány. Od pondelka bude Spišský hrad otvorený v plnom režime aj s múzejnými expozíciami, denne od 9. do 17. hodiny s posledným vstupom o 16. hodine. TASR o tom informovala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči.
viac
18.10.2019
Už o dva roky by chceli návštevníkom sprístupniť celý areál hradu
Na Ľubovnianskom hrade pokračujú v obnove aj počas jesene. Po tom, čo sa podarilo odstrániť havarijný stav prvého nádvoria, kam prichádzajú všetci návštevníci, príde na rad gotický palác.
viac
09.06.2020
Na nádvorí Spišského hradu vzniká pôdorys katedrály Notre-Dame
Na dolnom nádvorí Spišského hradu vzniká pôdorys katedrály Notre-Dame v Paríži, ktorý zakresľuje výtvarník Matúš Lányi. Katedrála je kreslená v mierke 1:1, s rozmerom 128 krát 48 metrov a kresba tvorí rozlohu okolo 6000 štvorcových metrov, uviedol autor diela.
viac
19.01.2023
Spišský hrad vlani navštívilo 118 000 turistov, ide o mierny pokles
Spišský hrad vlani navštívilo viac ako 118.000 turistov, v porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o mierny pokles. Uviedla to zástupkyňa riaditeľky Spišského múzea - SNM v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %