Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.01.2021 08:40

ZMOS oceňuje angažovanosť samospráv. Zároveň apeluje na odborníkov


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska oceňuje mimoriadnu angažovanosť samosprávy, rozvahu, pracovitosť, ale aj kreativitu, s ktorou zabezpečovali aj aktuálne testovanie obyvateľov formou plošného skríningu.


„Primátorky a starostky, primátori a starostovia, zamestnanci obecných a mestských úradov aj teraz ukázali, že robia veci s mimoriadnym nasadením. Aj preto musíme zdôrazniť, že ZMOS keď poukazuje na riziká, nie je to preto, že kritizuje, ale preto, aby sme predchádzali chybám a s nimi súvisiacimi problémami,“ hovorí predseda ZMOS Branislav Tréger. Ten ďalej konštatuje: „Výsledky testovania síce vo vzťahu k nízkemu počtu pozitívnych ľudí hodnotíme pozitívne, avšak zdá sa, že musíme klásť výrazne väčší dôraz na názory renomovaných odborníkov. Slovensko má v oblasti epidemiológie mnohé svetové špičky. Máme na to, aby sme vďaka nim dokázali zvíťaziť nad nebezpečným koronavírusom. Preto v mene najreprezentatívnejšej organizácie, ktorej členom je 95 % miest a obcí, v mene združenia, ktoré má 30 ročnú históriu a v území sme etablovaní cez 61 regionálnych združení, chcem apelovať na odbornú verejnosť, aby vypracovali aktuálne hodnotenie a komentár k mape ohnísk podľa výsledkov RT-PCR testov a podľa antigénových testov. Vďaka tomu dokážeme reálne poukázať na skutočné ohniská a pripraviť taký proces účinnej prevencie, ktorý bude skutočne cielený a s výraznou výpovednou hodnotou.“

Združenie miest a obcí Slovenska zároveň konštatuje, že aktuálne testovanie odkrylo aj reálnu mieru fungovania krízového riadenia. „Na základe poznatkov aplikačnej praxe, neraz aj zbytočných komplikácií budeme chcieť prispieť svojimi skúsenosťami k vylepšeniu systému, ktorý podľa našich zistení nevyhovuje dnešnej dobe. Napokon vieme o tom svoje aj na základe výrazného servisu, ktorý poskytujeme mestám a obciam už od začiatku pandémie, pričom naše dáta a spätná reakcia z územia to potvrdzujú,“ uzavrel Branislav Tréger.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2021
Rezervačný systém zjednoduší samosprávam proces testovania
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza medzi samosprávy s jedinečnou ponukou. Ide o rezervačný systém Bookio na pomoc pri testovaní obyvateľov. Tento modul uľahčí prihlasovanie ľudí na testovanie, zlepší plánovanie pre mestá a obce a výrazne zvýši bezpečnosť a efektivitu samotného testovania.
viac
18.01.2021
ZMOS rozširuje servis kvôli testovaniu
Združenie miest a obcí Slovenska od prvej vlny COVID- 19, aj počas jesenného testovania zabezpečovalo pomerne široký informačný a metodický servis pre samosprávy. Koncom minulého týždňa poskytlo mestám a obciam bezplatný rezervačný systém. Dnes svoje služby rozširuje.
viac
26.01.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska ku skríningovému testovaniu
Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada predsedu vlády, aby urýchlene zvolal konzílium odborníkov, aj za účasti predstaviteľov samosprávy.
viac
01.04.2021
ZMOS chce pomôcť MOMkám s agendou pri testovaniach
Združenie miest a obcí Slovenska po rezervačnom systéme Bookio, ktorý je pre testovanie na COVID-19 využívaný bezplatne a portáli o MOMkách na dlani avizuje ďalšiu pomoc samosprávam. Aktuálne sa týka byrokracie pri vedení MOMiek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %