Streda 15.05.2024
Dnes má meniny 
Žofia, Sofia
°C
28.03.2022 09:30

B. Bystrica eviduje nedostatok opatrovateliek pre seniorov i deti


Ilustračná snímka.


Mesto Banská Bystrica v súčasnosti zamestnáva približne 80 opatrovateliek a opatrovateľov. Nie je ich však toľko, koľko by seniori, deti a aj ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím potrebovali. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.


Pripomenula, že ideálne by bolo mať v databáze minimálne 15 žiadostí o prijatie do zamestnania na pozíciu opatrovateľov. „Samospráva získala od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR už druhýkrát po sebe nenávratný finančný prostriedok, tentoraz vo výške 408 000 eur,“ zdôraznila. Záujemcovia o pracovnú pozíciu môžu žiadosť spolu so životopisom posielať na adresu: Mestský úrad, oddelenie riadenia ľudských zdrojov, Československej armády 26, 974 01 Banská Bystrica. Potrebné je mať ukončenú strednú zdravotnícku školu alebo stredné vzdelanie. Podmienkou je aj absolvovanie kurzu opatrovania v minimálnom rozsahu 220 hodín.

Ako dodala, ľuďom pomáhajú opatrovatelia v zariadeniach sociálnych služieb alebo priamo v domácnostiach. Sú ich každodennou pomocou pri bežných činnostiach, akými je osobná hygiena, vstávanie z postele či obliekanie. „Momentálne máme napríklad 19 klientov v evidencii žiadateľov na poskytovanie opatrovateľskej služby, ako aj na rozšírenie rozsahu tejto žiadanej sociálnej služby,“ poznamenala vedúca odboru sociálnych vecí banskobystrického mestského úradu Ivana Kružliaková. Doplnila, že odborný personál chýba aj v zariadeniach sociálnych služieb.

Podľa hovorkyne medzi dôvody, pre ktoré je v Banskej Bystrici a aj v iných mestách na Slovensku nedostatok opatrovateliek, sú nevyhovujúce pracovné prostredie i vybavenie domácnosti. Sú to tiež zasahovanie rodinných príslušníkov do práce či nedostatočné morálne, ako aj finančné ohodnotenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
10.11.2020
Terasy v historickom centre B. Bystrice môžu byť otvorené
Terasy reštaurácií a kaviarní v historickom centre Banskej Bystrice môžu byť otvorené počas celého zimného obdobia, a to pri zachovaní zníženého nájmu o 80 percent. Odsúhlasili to v utorok banskobystrickí mestskí poslanci.
viac
28.12.2020
TSK žiada o financie pre cykloprojekty na Považí a hornej Nitre
Siedmy úsek Vážskej cyklomagistrály a cyklotrasa na hornej Nitre sú prioritami Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v budovaní cyklistickej infraštruktúry v budúcom roku.
viac
20.07.2022
Mesto hľadá opatrovateľov pre seniorov i pre chorých ľudí
Mesto Banská Bystrica hľadá opatrovateľov pre seniorov alebo pre ľudí s nepriaznivým zdravotným stavom. Informoval o tom Miroslav Strelec z tlačového oddelenia banskobystrického mestského úradu (MsÚ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %